De fracties van PVV, VVD, NSC en BBB hebben ingestemd met het hoofdlijnenakkoord, waarna deze afspraken bekend zijn gemaakt. De plannen zijn nog niet concreet, er worden geen of weinig specifieke getallen of jaartallen in genoemd. Hier lees je wat de plannen zijn voor ondernemers.
Plannen hoofdlijnenakkoord voor ondernemers
Vestigingsklimaat
Nederland moet volgens de plannen behoren tot de top 5 van landen met een goed vestigingsklimaat. Om dat mogelijk te maken moeten ‘recente lastenverzwaringen’ worden teruggedraaid, de verhoogde energiebelasting wordt daarbij genoemd als voorbeeld.
Om te voorkomen dat nieuwe wetten en maatregelen zorgen voor extra regeldruk wordt het Adviescollege toetsing regeldruk van ‘meet af aan’ betrokken.
Om innovatie te stimuleren wordt innovatiefonds InvestNL belangrijker voor het stimuleren van vernieuwingen.
Lees hier de reacties van ondernemers op de plannen: ,,Ik ben vooral blij dat we niet op elk terrein nieuw beleid gaan maken, maar overgaan tot de uitvoering”
Personeel
De belasting op arbeid moet verlaagd worden, onder meer door een verandering in de belastingschalen. Daarnaast wordt ingezet op het bieden van meer vaste contracten voor personeel en het zelfstandigenbeleid voor ‘echte zelfstandigen’.
Kennismigranten die van buiten de Europese Unie komen moeten een vergunning hebben als zij niet-kennismigranten zijn. Daarbij wordt de werkgever verantwoordelijk voor overlast en huisvestingskosten voor deze groep als zij geen ‘reguliere huisvesting’ hebben (als zij in tijdelijke huizen zitten). Ook worden werkgevers er verantwoordelijk voor dat deze groep de Nederlandse taal leert.
De drempel voor expats wordt ‘aangescherpt en verhoogd’.
Energietransitie
Het opwekken van energie moet niet meer afhankelijk zijn van ‘onbetrouwbare landen’. Tegelijk mag de vergroening niet ten koste gaan van ‘mensen met een kleine beurs en kleine bedrijven’ en moet er stabiel beleid voor de lange termijn ontstaan. Hierbij worden onder meer kleine ondernemers geholpen bij verduurzaming en wordt ook hier ingezet op innovaties en de CO2-heffing wordt teruggedraaid. Het oplossen van netcongestie krijgt ‘voorrang’ waarbij nieuwe prioriteiten worden bepaald over wie er op het stroomnet wordt aangesloten.
Meest concreet wordt ingezet op kernenergie, met het openblijven van de kerncentrale in Borssele en worden er in totaal vier nieuwe kerncentrales gebouwd. Dat zijn zowel de twee waar al naar gekeken wordt en twee extra kerncentrales.
Mobiliteit
De maximumsnelheid op snelwegen wordt terug opgeschroefd tot 130 kilometer per uur. Daarbij wordt wel een slag op de arm gehouden, dit wordt ingevoerd ‘daar waar dat kan’, ook wordt geen moment van invoeren genoemd.
De zero-emissiezones worden waar mogelijk uitgesteld, om het mogelijk te maken uitzonderingsposities te creëren voor ‘bijvoorbeeld ondernemers’.
Hoewel er genoemd wordt dat elektrisch rijden wordt gestimuleerd, lijkt het tegelijk duurder te worden om een stekkerauto te rijden.
Boerenbedrijven
Er lijkt een versoepeling aan te komen van de klimaatmaatregelingen die de boeren raken. Zo wordt ingezet op een ‘toekomstperspectief’ voor jonge boeren, zodat zij kans hebben bedrijven te starten of over te nemen. Daarnaast worden verschillende maatregelen omtrent de Natura 2000-gebieden (aangewezen beschermde natuurgebieden) beperkt. Zo worden de bufferstroken teruggebracht van 250 naar 100 meter, wordt de maximale hoeveelheid stikstof per hectare (170 kilogram per hectare) geschrapt en wordt ingezet op een beperking van de hoeveelheid kleine Natura 2000-gebieden.
Het nieuwe kabinet wil volgens de plannen nadrukkelijk geen verplichte krimp van de veestapel en geen onteigening van boeren. In het huidige landbouwbeleid is overigens nergens sprake van gedwongen krimp van de veestapel. Boeren kunnen gebruikmaken van vrijwillige uitkoopregelingen. Er wordt juist wel ingezet op innovatie (die krijgt ‘de aandacht die het verdient’) en de rode diesel komt terug voor boeren, tuinders en loonwerkers. Het ‘trappetje van Remkes is de basis voor het bieden van perspectief (innoveren, extensiveren, verplaatsen en stoppen).
Visserij
Er wordt ingezet op het voortbestaan van de visserij in Nederland die als ‘cruciaal’ wordt omschreven. Waarbij gezocht wordt naar een toekomst voor pulsvisserij en een ‘betere toegang’ tot onder meer de Noordzee.