Nieuws Actueel
'Dit had de Rabo mij niet verteld'

Sommige mkb'ers kunnen de Rabobank wel schieten. De bank verkocht een complex en onbegrijpelijk financieel product dat in sommige gevallen verkeerd uitpakte, meldt het AD. "En nu vragen ze me ook nog eens een document uit 2007 te tekenen. Ik voel me echt bedonderd!"
Lees ook: 'Rabobank zet ondernemers onder druk'
"Er is een probleempje, kunt u bij ons op kantoor langskomen?'' Het is medio 2015, als een ondernemer uit het midden van het land wordt gebeld. Aan de telefoon hangt een medewerker van de Rabobank.
TerugpakkenHet belletje past in het beleid van de bank. De Rabobank is - net als andere banken - druk bezig met het nakijken van alle rentederivatendossiers. Waar fouten zijn gemaakt, moeten die worden gerepareerd. Zo heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de banken verordonneerd.
De betreffende ondernemer is een van de vele tienduizenden gedupeerde mkb'ers met een renteswap. Hij wil zijn verhaal best doen in de krant, maar niet met naam en toenaam. Hij zit nog vast aan de Rabobank en is bang dat de bank hem 'terugpakt'. "Ze hebben al een paar keer gedreigd de maandelijkse aflossing op te voeren. Als ze de broekriem aanhalen, kunnen we het wel schudden."
We geven de ondernemer de gefingeerde naam Klaas. Hij is in de 50 en doet al ruim 15 jaar zaken met de Rabobank. Samen met zijn compagnon is hij eigenaar van meerdere, naar eigen zeggen, goedlopende winkels.
NattigheidTerug naar medio 2015. Klaas en zijn compagnon gaan een week na het telefoontje langs bij het Rabo-kantoor. Klaas besluit het gesprek met zijn telefoon op te nemen, hij ligt al langer in de clinch met de bank en voelt nattigheid.
De bank blijkt bij de herbeoordeling van hun dossier te hebben geconstateerd dat er handtekeningen op de formulieren van 2007 ontbreken. Het gaat om het document waarop wordt verklaard dat zij op de hoogte waren van de werkwijze van renteswaps.
VertrouwenKlaas wist tot een paar jaar geleden niet wat een renteswap inhield, vertelt hij nu. Hoe hij dan ooit dit product kon kopen? "In 2007 liep de rentevaste periode van een krediet af en kregen we van de Rabo het advies om niet de rente opnieuw vast te zetten, maar een renteswap af te sluiten. Ik vroeg aan mijn accountmanager: 'heb ik dat nodig? Is dit goed?' Hij zei twee keer 'ja' en ik dacht: prima. Zo simpel ging het destijds. Ik vertrouwde hem volledig. Dit was volgens hem het beste product."
Tijden veranderen. Van het vertrouwen dat Klaas ooit had in 'zijn' bank is niets meer over. Het financieel product bleek een keerzijde te hebben. Dat ontdekte Klaas toen hij een van zijn winkels wilde verkopen. Hij moest de negatieve waarde van de swap betalen, zeg maar een soort boeterente. Een bedrag van 2 ton. "Ik dacht: dit kan niet waar zijn, dit is me nooit verteld. De bank wees me vervolgens op de voorwaarden, die ik nooit heb gekregen! Ik moest ze maar opzoeken op internet."
300.000 euroKlaas zit nu nog 1,5 jaar aan de renteswap vast. De ondernemer heeft in de afgelopen 9 jaar, zo berekende hij zelf, bijna 300.000 euro aan renteschade opgelopen. Het gaat om het verschil tussen wat hij bij een vaste rente zou hebben betaald en wat hij nu aan boeterente kwijt is bij de swap.
Klaas is zwaar gefrustreerd: "En nu vragen ze ons ook nog een document uit 2007 te tekenen. Ik voel me echt bedonderd. Soms zou je zo'n Rabo-man het liefst aan zijn stropdas over de tafel willen trekken. Maar daar zijn we te fatsoenlijk voor."
VinkjesKlaas is niet de enige gefrustreerde mkb'er. De afgelopen tijd hebben zich veertig ondernemers gemeld bij Stichting Renteswapschadeclaim die zeggen te zijn gedwongen om oude documenten te paraferen.
Zo heeft een ondernemer in november nog een brief van de Rabobank gekregen, waarin staat dat bij de herbeoordeling is geconstateerd dat hij het Treasury Inventarisatie Formulier niet volledig heeft ingevuld. Onder het kopje 'behoefte aan het renteproduct' ontbreken 'vinkjes', schrijft de Rabo. En vervolgens: "Deze hebben wij alsnog ingevuld en bij ons komende gesprek vraag ik u hiervoor te paraferen."
ConsequentiesDeze melding en die van anderen zijn overgedragen aan de AFM. Of en wat voor consequenties dit heeft voor de bank, zal moeten blijken.
De Rabobank laat weten dat als er aanpassingen worden gedaan, dat die gebeuren onder uitdrukkelijke vermelding van de actuele datum, dus niet onder de oude datum.