Nieuws Actueel

Dit heeft Krimpenerwaard op culinair vlak te bieden

Het is hip om bij de lokale boer boodschappen te doen. ,,Waarom zou je peultjes uit Peru kopen, als je ze uit de streek kunt halen?'' Uit de Krimpenerwaard, bijvoorbeeld.

Eveline Verwater | Foto: Fred Libochant 29 november 2016

Krimpenerwaard Culinair

Van ambachtelijke chocola en speciale koeken tot rivierkreeften en glutenvrij bier. Stuk voor stuk producten uit de Krimpenerwaard. De animo voor dit soort 'authentieke' producten groeit. Ook de lokale leveranciers zien dit gebeuren.

Zo is er bij Boomgaard de Lekbongerd in Schoonhoven vers appel- en perensap te verkrijgen. ,,Wij zijn vijf maanden geleden hier komen wonen en we hadden in eerste instantie niet de intentie om met de boomgaard die bij het huis zit, aan de slag te gaan", legt Elize Rehorst-Anker uit.

Inmiddels heeft zij ruim 4.000 flessen appel- en perensap gemaakt, biologisch en zonder toegevoegde suikers. ,,Er waren nog geen biologische sappen die in de Krimpenerwaard werden gemaakt. We merken dat mensen het belangrijk vinden om het ook hier te kopen.''

Gezond leven

Franca Burger van Imkerij de Nesse in Ouderkerk aan den IJssel sluit zich hierbij aan. ,,Mensen willen gezonder leven en weten waar hun eten vandaan komt."

De Krimpenerwaardse kruidenbitter van Wijnhuis den Boer is ook een van de authentieke streekproducten. ,,In supermarkten is alles veel van hetzelfde. Mensen willen ook meer terug naar de basis en zij zijn ook bezig met gezondere producten. Ze willen niet altijd fabrieksproducten", vertelt Therry Klapwijk van het wijnhuis. Zijn moeder bedacht het recept voor de kruidenbitter, waar onder andere kruidnagel, jeneverbes en dovenetel in zitten. Klapwijk heeft ook whisky gemaakt en met een Belgische bierbrouwer is er een Krimpens blond biertje ontwikkeld.

Culinaire kaart

De Krimpenerwaard moet ook meer op de culinaire kaart komen. De werkgroep van Proef De Krimpenerwaard is daarom opgericht. In samenwerking met de gemeente Krimpenerwaard en gemeente Krimpen aan den IJssel wordt gekeken naar de behoefte aan een streekproductenwinkel, afhaalpunten en een bezorgservice. ,,We hebben al een onderzoek gedaan naar de animo voor de streekproducten, en die is er zeker", vertelt Arika Mijnlieff van de werkgroep.

Vorig jaar werd al een foodfestival georganiseerd, waar iedereen kennis kon maken met deze producten uit de regio. ,,Veel mensen dachten dat er, behalve kaas, weinig producten bij ons uit de polder kwamen. Ze wisten niet dat er zo veel meer aanbod was." Van 'gewone' kazen tot speciale bieren, verse rauwe melkpap, honing en bessen. Alles is er te vinden.

Op de markt brengen

De werkgroep besloot om hiermee aan de slag te gaan: streekproducten moeten op de markt worden gebracht. ,,Eerst wilden we een kaart maken met alle plekken in de Krimpenerwaard waar je streekproducten kunt halen. Maar het gebied is groot en dan moeten mensen steeds langs verschillende plekken rijden. Dus je kunt het ook omdraaien: een winkel waar je alles in één keer kunt halen."

Het initiatief is volgens Mijnlieff aantrekkelijk omdat inwoners hierdoor weten waar hun producten vandaan komen. ,,Je kent de boer en het is een hele beleving als het eten uit je eigen gebied komt. Het is een prettig gevoel om te weten hoe dingen geproduceerd worden. Waarom zou je dan nog peultjes uit Peru halen als het dichterbij huis kan?

Proef De Krimpenerwaard denkt daarom aan een streekwinkel. Vanavond is er een informatieavond in de vergaderzaal bij Golfbaan Crimpenerhout in Krimpen aan de Lek.