Nieuws Actueel

'Dit is een droom, de Oscar voor slagers'

Hans van den Ham 20 januari 2016

Worst Winnaars Utrecht

De beste worstenmaker komt uit Utrecht. De gebroeders Marcel (51) en Jos (47) van Es, winkel aan de Straatweg, wonnen de prijs van Het Worstmakersgilde. In het AD vertellen ze erover.

Wat is het geheim?"Dat hebben we niet echt, behalve dat we gaan voor constante kwaliteit en niet te veel kruiden en toevoegingen. Het vlees en goede grondstoffen moeten het doen. En we maken het met vakmanschap en veel liefde. Dat proef je ook."

Jullie zijn daarmee de beste worstenmakers?"Ja, maar het gaat over meer dan worsten. Het gilde komt onverwachts langs en neemt ook andere producten mee. Van maaltijden tot ballen gehakt. En wij zijn van 160 gildeslagers nu eerste geworden."

Wat zegt dat?"Veel, want dat zijn allemaal vakmensen. Ik durf wel te zeggen dat de topworstenmakers bij het gilde zitten. En daarvan zijn wij dan weer de beste."

Bijzonder, deze prijs?"We zijn wel eens vierde geworden, hadden al eens de beste barbecueworst, maar dit is anders. Dit is de Oscar voor slagers, het hoogst haalbare. Hier hebben we van gedroomd. Heel erg kicken."

Er vallen momenteel dagelijks winkels om."Maar met ons gaat het goed. We zijn uit 1927 en gaan de honderd makkelijk vol maken."

Last van supermarkten?"Ach, die verkopen ook vlees, daar is alles mee gezegd. En juist met de worsten kunnen wij ons onderscheiden. Dat is een van onze pijlers."

Vleesminderen?"We snappen die ontwikkeling, hebben ook wel wat vegetarische dingen, maar we blijven vooral slagers. Dus een onsje minder is prima, maar kies dan wel voor het lekkerste vlees."

Wat kunt u aanraden?"Ik ga voor onze grillworst. Liefst warm, net uit de oven."