Nieuws Actueel

Dit is waarom de creatieve conceptwinkels in Bergen op Zoom zo succesvol zijn

Doorsnee winkels die op jan en alleman mikken, gaan het niet redden. Marco van Maanen, mkb-accountmanager bij Rabobank Zuidwest-Brabant, zei het deze week luid en duidelijk op een ondernemersbijeenkomst in Bergen op Zoom. ,,Kies een onderscheidende formule en focus op een doelgroep die je gericht benadert", zegt hij in BN DeStem.

FRANKA VAN DER RIJT | Foto: Tonny Presser 29 november 2017

20171128 Bergen Op Zoom7726 close

Bij 'De Makers van Bergen op Zoom' in het Paradegebied van de binnenstad hebben ze die oproep al in de praktijk gebracht. Sinds begin oktober draaien in totaal zestien ontwerpers de design- en interieurwinkel. ,,Alles dat in de winkel wordt aangeboden, is gemaakt en ontworpen door ondernemers uit de regio Bergen op Zoom. Overal zit een verhaal achter. Dat maakt de collectie bijzonder. Die vaas, het tafeltje, dat schilderij; het kan bij wijze van spreken gemaakt zijn door je buurman. Neem deze boomstamtafel, gemaakt door houtbewerker Simon van Kuijk uit Halsteren. Het hout van de tafel komt van een eik die in Landgoed Buitenlust stond", vertelt Margriet Foolen die via een oproep op Facebook de zestien ondernemers bijeen bracht. ,,In de stad zit zoveel creativiteit. In plaats van dat we allemaal op eigen eilandjes werken, zitten we nu bij elkaar."

Alles is anders

Dat biedt voordelen, zowel voor ondernemers als voor de klant. Volgens Foolen is de winkel een eenheid in verscheidenheid. ,,Alles is anders, maar toch past het bij elkaar. Klanten die op zoek zijn naar bijzondere wandbekleding, zien er ook een tafel of mooi vloerkleed bij. Dat is de toegevoegde waarde." De deelnemende ondernemers doen ook bij elkaar inspiratie op. ,,Heel fijn om met elkaar te sparren. De lijntjes worden korter. We hebben allemaal een eigen netwerk, maar dat wordt via deze winkel alleen maar groter", zeggen interieuradviseur Jolanthe Krepel en ontwerpster Saskia Frinking.

Lees ook: Hippe conceptstore Kweek Bergen op Zoom opent nieuwe winkel

Doelgroep

De loop van het publiek zit er al goed in. Opvallend: Margriet Foolen ziet veel toeristen binnenkomen. ,,Randstedelingen, maar ook veel Belgen en bijvoorbeeld Spanjaarden." Concept store Kweek, de winkel in hippe en duurzaam gemaakte producten die een eindje verderop aan het Zuivelplein zit, is ook al ontdekt door toeristen, zeggen eigenaren Sanne Feenstra en Joyce Nieuwenhuijse. Kweek zit evenzeer op het spoor dat Rabobankmanager Van Maanen adviseert: een herkenbaar eigen concept en duidelijke doelgroep. ,,Vooral jonge gezinnen", weet Feenstra.

Moderne retailers moeten volgens de Rabobank vooral met elkaar samenwerken. Denken dat je het wel alleen kan, is de dood in de pot. Concurrentie prima, maar maak tegelijkertijd gebruik van elkaar. Dat kan op allerlei manieren: samen evenementen op touw zetten, maar ook koffie schenken van het merk dat de buren verkopen. ,,Sla de handen ineen. De economie groeit, maar die groei gaat toch weer afvlakken", waarschuwt Van Maanen.

Verleiden

Moderne technologie - slimme apps en uiteraard social media - zijn bij uitstek geschikt om klanten ergens toe te verleiden. Om zodoende toch een aankoop te doen. Amanda Mathijssen van modewinkel Gossip in Roosendaal maakt er dankbaar gebruik van. ,,Alles dat ik via Instagram post, wordt direct verkocht."

Alles dat ik via Instagram post, wordt direct verkocht

Amanda Mathijssen, modewinkel Gossip Roosendaal