Nieuws Actueel

Dit zijn de tien rijkste Nederlandse ondernemers en hun vermogen

Er zijn meer miljardairs dan ooit, meldt zakenblad Forbes. In de lijst staan tien Nederlandse miljardairs.

De Ondernemer | Foto: ANP 21 maart 2017

Charlene de carvalho heineken

Lage olieprijzen en een sterke dollar hebben geen slechte invloed gehad op de megarijken der aarde. Sterker, nu de crisis ten einde is en de economie aantrekt, is het aantal miljardairs hoger dan ooit.

Record

Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes zijn er het afgelopen jaar 233 miljardairs bijgekomen. Het aantal mensen met negen nullen op hun bankrekening was het jaar daarvoor gedaald, maar staat nu op 2.043. Een record, zo blijkt uit de zojuist gepubliceerde Top 500.

Gates

Ongeëvenaard rijk blijft Bill Gates met een geschat vermogen van 86 miljard dollar, 11 miljard meer dan vorig jaar. Voor het vierde achtereenvolgende jaar is hij de rijkste man ter wereld. Op het erepodium ook weer belegger Warren Buffett (75,6 miljard, 14,8 miljard meer dan vorig jaar) en voor het eerst Amazon-baas Jeff Besos (72,8 miljard). Hij had het beste jaar van iedereen en voegde 27,6 miljard dollar toe aan zijn vermogen.

Zuckerberg

De baas van Zara, Amancia Ortega (71,3 miljard) viel uit de top 3 en staat vierde. Mark Zuckerberg deed het ondanks de kritiek op Facebook prima en klom met 11,4 miljard erbij naar de vijfde plaats. De 31-jarige wereldverbeteraar heeft een fortuin van 56 miljard dollar.

Nieuwkomers

Er waren dit jaar 195 nieuwkomers. Daarvan 76 Chinezen tegen 'slechts' 51 nieuwe Amerikaanse miljardairs. In totaal blijven de Verenigde Staten China nog ruim voor: 565 tegen 319.

Lees ook: Overzicht: Dit zijn de 8 rijkste mensen ter wereld

Nederlanders

In de lijst staan tien Nederlandse Dagoberts. Rijkste Nederlander is Charlene de Carvalho-Heineken met $12.6 miljard. De op één na rijkste Nederlander is uitzendbaas Frits Goldschmeding met $4.4 miljard. Hij is vooral bekend van Randstad Holding.

Zakenman Hans Melchers is goed voor $2.8 miljard, daarmee is hij de derde op de lijst van rijkste Nederlanders. Hij was eigenaar van het Arnhemse internationale concern Melchemie.

Vierde is Carolus Nolet Sr, eigenaar van jeneverstoker Ketel One. Hij bezit $2.5 miljard. Ralph Sonnenberg, producent van raamdecoratie Luxaflex, staat met een fortuin van $2.2 miljard in de lijst.

Scheepsbouwer Kommer Damen is goed voor $1.6 miljard, op de voet gevolgd door mediamagnaat John de Mol met $1.5 miljard.

Vastgoedmiljardair Lesley Bamberger bezit volgens Forbes $1.4 miljard. Hij staat daarmee op de achtste plaats van rijkste Nederlanders. IMC oprichter en eigenaar Rob Defares staat met $1.4 miljard op de 1468ste plaats van de wereldwijde lijst. Hij is de op acht na rijkste Nederlander.

Wim van der Leegte, mede-eigenaar van VDL Groep, sluit de lijst Nederlanders af met een vermogen van $1.2 miljard.