Nieuws Actueel

DJ Isis: Al 25 jaar pionier in de dancescene

Dubbel feest in Paradiso: DJ Isis wordt zaterdag 42 én zit 25 jaar in het vak. 'Er is veel haantjesgedrag in de dancescene', zegt ze in Het Parool.

Sara Luijters | Foto: Imke Panhuijzen 28 april 2017

DJ Isis 1

Afgelopen weekend draaide ze twee nachten en beide keren lag ze om acht uur 's ochtends in bed. Als alleenstaande dj-moeder valt dat niet mee, en dus gaat DJ Isis (Isis van der Wel) op doordeweekse dagen nog even naar bed nadat ze haar 6-jarige zoontje naar school heeft gebracht. "Mijn moeder past elk weekend op. Zonder haar zou ik dit werk helemaal niet meer kunnen doen."

Pionierswerk

Toen ze in 1992 op de avond van haar zeventiende verjaardag haar eerste set voor publiek draaide, had ze geen idee dat ze pionierswerk verrichtte. "Ik was de jongste, vrouwelijke dj. Toen ik begon liepen er tien vrouwelijke dj's rond in Nederland, van wie nu nog maar een enkeling draait. Ook nieuwe dj's vallen vaak snel af, begrijpelijk. Ik realiseer me steeds meer hoe zwaar dit werk is, vooral voor vrouwen, helemaal als ze ook nog moeder zijn."

"De emancipatie die voor mij, als kind met een burgemeester als moeder, heel vanzelfsprekend leek, is helaas nog niet erg opgeschoten. Veel mannelijke dj's met kinderen hebben thuis een leuk vrouwtje dat alles voor ze regelt, maar als single moeder is dit werk amper vol te houden." Het is gekkenwerk, wil ze maar zeggen. "Ik zie mijn zoon eigenlijk nooit in het weekend of in de schoolvakanties, omdat ik dan juist optredens heb."

Het liefste zou ze zichzelf soms opsluiten en alleen nog maar met muziek bezig zijn. "Ik beland vaak in de spotlights, maar voel mij eigenlijk heel prettig in de schaduw."

In één klap beroemd

Na haar eerste optreden, tijdens een feest in club Hôtel de Ville in Leiden, ging het hard. De Vara maakte een documentaire waarin de piepjonge, goedgebekte en beeldschone dj 100 % Isis gevolgd werd tijdens het uitgaan. Twee miljoen kijkers zagen de uitzending; in één klap was ze beroemd. Twee maanden later draaide ze in de RoXY, als opwarmer voor huis-dj Dimitri en niet lang daarna vloog ze de wereld over met haar flightcase vol platen. Ze draaide in New York, Miami en op Ibiza, in het voorprogramma van een privéconcert van Prince, met dj Sven Väth en voor koning Willem-Alexander.

Ze kwam alleen nog naar huis om een wasje te draaien en om er - overdag - te slapen. "Ik woon sinds de jaren negentig in hetzelfde huis, bij de Nieuwmarkt. Het is er behoorlijk donker, een ideaal dj-huis dus. Pas sinds de komst van mijn zoon valt het mij op hoe weinig zonlicht er in mijn huis valt en mis ik het voor het eerst."

Lees ook: Zo blijft dj en jonge miljonair Martin Garrix rijk en succesvol

Vertrouwen op kwaliteiten

Voor tijdschrift Glamour schreef Isis onlangs een brief aan haar 22-jarige ik, die ze adviseerde 'te leren vertrouwen op haar kwaliteiten in plaats van aan het beeld van anderen te voldoen'. In de afgelopen 25 jaar is ze nooit gestopt met draaien, al had ze zo maar kunnen afhaken. "Er is veel haantjesgedrag in de dancescene. Laat even niks van je horen en er wordt zo over je heen gelopen. Dus moet ik soms ook even een Tarzanmove maken; hard schreeuwen en mijzelf op de borst kloppen om iedereen te laten weten dat ik er nog toe doe."

Nachtburgemeester

Als Nachtburgemeester van Amsterdam stond Isis, samen met D66, De Partij voor de Dieren en burgemeester Van der Laan aan de wieg van de huidige 24-uursvergunningen in het hoofdstedelijke nachtleven. Ze zit in het expertteam dat voor de burgemeester het vergunningenbeleid evalueert en beoordeelt. "Daar ben ik wel trots op, ja."

Experimentele tijd

Het uitgaansleven is minder cutting edge dan toen zij voor het eerst uitging als 15-jarige, zegt Isis. "Het was een experimentele, avant-gardistische tijd. Ik moest aan mijn klasgenoten uitleggen wat ik deed als dj. Nu is het nachtleven een geaccepteerd gegeven, net als het beroep dj, toen was het een noviteit. Zonder er erg in te hebben effenden we het pad voor de nieuwe generatie. Dance is allang niet meer underground en de Justin Biebers van de dance komen uit Nederland."

Het is niet altijd even dankbaar werk geweest, blikt Isis terug. "Maar ach, ik was als tiener ook niet altijd even eerbiedig naar mijn voorgangers. Een geval van karmische terugtuimeling, kortom."

Alternatieve festivals

De laatste jaren houdt Isis zich naast het draaien bezig met het organiseren van alternatieve festivals. Ze stond aan de wieg van het Magneet Festival, van All is One en is de aanjager van de jaarlijkse Beltaneviering in Ruigoord. "Beltane is de naam van een oud-Europees lentefeest, vernoemd naar de Keltische god Belenos. Ik zie het als mijn roeping om mensen weer in contact te laten komen met deze oude cultuur. We zijn ontheemd als maatschappij, onder meer omdat we onze geschiedenis niet meer kennen."

Tijdens de Beltanefeesten (het eerstvolgende is 30 april) wordt onder andere om de meipaal gedanst en kunnen zeven verliefde stellen via het ritueel van de 'handvasting' een huwelijk voor één jaar sluiten. "Ik heb het ook gedaan met mijn huidige vriend. Het is een superalternatief voor het institutionele levenslange huwelijkscontract dat we ons met z'n allen hebben laten aansmeren."

Beltane is ook het thema en de dresscode van Isis' jubileumfeest; de bloemenkransen, lichtjes, veren, bladeren en geweien mogen dus uit de kast. In zes uur zal ze 25 jaar uit haar dj-archief voorbij laten komen. "Het wordt een muzikale reis, met bevriende dj's die in de andere zalen draaien, zoals Kraut en Trippin Jaguar. Samen met Gitte Spinder aka Spinsekt heb ik een jaar aan de visuals gewerkt. Ik kan er niet al te veel over zeggen, behalve dat het een baanbrekende happening gaat worden. Komt dat zien!" Als er tenminste nog kaartjes zijn, voegt de jubilaris toe. "Want het is natuurlijk mogelijk dat het allang uitverkocht is als dit in de krant staat."

Ik beland vaak in de spotlights, maar voel mij eigenlijk heel prettig in de schaduw

Isis van der Wiel