Nieuws Actueel

Doek valt voor Filmhuis Oosterhout

Het Filmhuis in Oosterhout ziet zich gedwongen de deuren te sluiten. ‘Onverantwoord om door te gaan.’

Jamaica Vink (AD) 12 februari 2016

Filmscinema1065

Het Filmhuis in Oosterhout sluit voorgoed de deuren. Volgens voorzitter Berend Oost vraagt het bestuur, al een jaar na de opening van het nieuwe pand, zo snel mogelijk faillissement aan. Daarmee komt het restant van de lening bij de bank, 166.250 euro, voor rekening van de gemeente. Die stond voor de lening garant.

Brug te verOver de afbetaling gaat de gemeente volgens een woordvoerder in gesprek met de bank. De filmzaal, waar 85 vrijwilligers actief waren, verkeerde al maanden in zwaar weer. De kosten van de verbouwing van het pand aan de Heuvel vielen tegen en het Filmhuis trok niet de verwachte bezoekersaantallen. De gemeente verstrekte vorig jaar eenmalig een subsidie van 25.000 euro. Daarna draaide zij de geldkraan dicht. Oost: "We hebben vervolgens van alles geprobeerd. Crowdfunding, aankloppen bij ondernemers. Het liep op niets uit. We zijn nu op het punt beland dat het onverantwoord is om door te gaan.” Wethouder Robin van der Helm zegt de poging van het bestuur te waarderen. "Maar we moeten reëel zijn; de getoonde ambitie bleek een brug te ver.”

ArthouseHet college van B en W wil geen subsidie meer verstrekken, omdat ze vindt dat het Filmhuis op eigen benen moet kunnen staan. De gemeente heeft slechts de rol van ‘aanjager’. Van der Helm: "Daarnaast heeft de stichting geen gedegen visie op een financieel gezonde toekomst kunnen bieden.” Of er een doorstart komt, bepalen de curator en pandeigenaar. Kandidaten die interesse hebben in het Filmhuis hoeven de schulden niet op zich te nemen. Volgens de Oosterhoutse ondernemer Jos Gorisse heeft een filmhuis in Oosterhout zeker kans. Hij deed, samen met nog twee lokale ondernemers, in januari een onderzoek naar het Filmhuis. Op verzoek van de stichting zelf. Kansen liggen volgens hem in programmering en horeca. "Dit bestuur is erg gefocust op arthousefilms. Terwijl ze beter breder kunnen kijken.”

Mensen willen avond uitDe horecavoorziening is onvoldoende. "Een film vertonen is niet meer voldoende. Bezoekers willen een avond uit. Met goede horeca. De huidige stichting kon dat financieel niet realiseren.” Los van een doorstart van het filmhuis zelf, wil Bussel-directeur Charlotte Louwers door met de wekelijkse filmavonden die het Filmhuis in haar theater organiseerde. Louwers: "De vraag is alleen nog even hoe en wat precies.”