Nieuws Actueel

Doetinchemse molen in bedrijf voor meel thuisbakkers

Vrijwillig molenaar Emiel Kuster van de Benninkmolen in het buitengebied van Doetinchem ervaart dat steeds meer thuisbakkers meel van de molen willen. ,,Vroeger waren dat de alternatievelingen, mensen die kozen voor puur en eerlijk eten en door zelf te bakken precies wisten wat er in hun brood zit. Door het tv-programma Heel Holland Bakt, andere kookprogramma's en de broodbakapparaten merk je dat er meer mensen mee bezig zijn." Een interview in De Gelderlander.

Gerard Menting | Foto: Jan van den Brink 20 januari 2017

Ondertussen heeft hij al enkele klanten bediend met de gewenste kilo's tarwemeel, tarwebloem en speltmeel. ,,Ik bak altijd zelf het brood", vertelt de oudere klant, die de zelf meegebrachte afsluitbare plastic box met vier kilo tarwemeel heeft laten vullen. ,,Het kost wat tijd maar sinds ik gepensioneerd ben, heb ik dat genoeg.''

Bij de uit 1879 daterende molen De Vlijt signaleren ze nog steeds een toename van het aantal thuisbakkers, al is dat niet meer zo sterk als in het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. ,,Je merkt ook dat onze klanten met andere meelsoorten willen bakken, zoals havermeel. Ook is glutenvrij brood in opkomst, niet alleen vanwege glutenintolerantie maar ook omdat mensen zich er beter bij voelen."

Malen

De Doetinchemse Benninkmolen laat de molenstenen nog regelmatig malen, als de wind het toelaat. Het graan daarvoor komt uit Vragender. Daar staat korenmolen De Vier Winden, die aan tal van molenaars, bakkers en andere bedrijven door het hele land meel en andere graanproducten levert. Drie stellen molenstenen draaien daar de hele dag, op windenergie. Niet van de eigen wieken, maar op elektriciteit die wordt opgewekt door de eigentijdse variant van de windmolen.

Gunnewieck De Vier Winden levert elke week 35 ton bakkersmeel. Daarvan is 70 procent van biologische oorsprong. En dat percentage groeit, zegt molenaar George Pijnappel. ,,We malen steeds meer biologisch, de vraag blijft stijgen. Daarmee kunnen we ons ook onderscheiden van de meelfabrieken."

Het onderscheid zit in de smaak van het meel en het brood dat er mee wordt gemaakt. Meelfabrieken malen graan met een wals. Vervolgens wordt alles eruit gezeefd zodat er heel witte bloem overblijft. Om volkorenmeel te maken wordt dan weer een deel van de zemelen aan de bloem toegevoegd.