Nieuws Actueel
Dordtse kapper scoort met Blondeermuts
Met zijn uitvinding FlashTopp is de Dordtse kapper Daniël Vos hard op weg de wereld te veroveren. De uitvinding, een multifunctionele blondeermuts, vergemakkelijkt het verven van haren in verschillende tinten. "We zijn onderweg naar Amerika. Ik heb hoge verwachtingen", zegt hij in het AD.

Het ziet er vrij simpel uit: een gekleurde siliconen muts met meerdere horizontale banen. Deze zijn voorzien van kleine gaatjes, zodat de haren die een kleurtje moeten krijgen, er gemakkelijk met een haakje doorheen kunnen worden getrokken.
"Die gaatjes zijn niet willekeurig geprikt hoor", zegt Vos (32), eigenaar van Maro's kapsalon. "Samen met een ingenieur heb ik gekeken naar de exacte plaats van de gaatjes, zodat de high- en lowlights mooi vallen."
Als de haren door de gaatjes zijn getrokken, kan het verven beginnen. De FlashTopp heeft zes banen, dus een kapsel kan tot zes verschillende nuances worden gekleurd. Dit in tegenstelling tot de welbekende coupe soleil-muts, waarbij men óf high-lights óf low-lights kan aanbrengen. Kappers hoeven bovendien niet meer met lastige folietechnieken te werken.
BlondeermutsDeze 'lastige' folietechnieken liggen ten grondslag aan de uitvinding van Vos. De techniek werkt goed, maar vergt volgens de Dordtse uitvinder veel tijd en expertise. 5 jaar geleden bracht hij een bezoekje aan een kappersgroothandel waar hij vroeg naar een blondeermuts. "Die bleek nog niet te bestaan. Ik was stomverbaasd!"
Het ondernemersbloed stroomt door de aderen van Vos' familie. Zijn opa stond aan de wieg van de inmiddels verdwenen witgoedwinkel Vos en Pennock en oom Leen en tante Paula brachten het typisch Dordtse Brokkinggebak op de markt.
SneeuwbaleffectMet dezelfde ondernemersgeest bedacht Vos zich geen moment. Hij vroeg patent aan op de muts, waarna het balletje begon te rollen. Hij ging om de tafel met een ingenieur en liet zijn idee ontwerpen. De FlashTopp werd in China in productie genomen en is sinds november te koop bij kappersgroothandels in Nederland, België en Duitsland. "We zijn goed op weg in Europa, de volgende stap is Amerika."
Volgens Vos is het succes een sneeuwbaleffect. Geregeld brengt hij een bezoek aan een groothandelaar om zijn product te verkopen, waarna ook andere groothandels interesse tonen in het product. Vos' moeder Ingrid Kazikan is de 'zakelijke' motor en vergezelt haar zoon op elke afspraak. "Daniël is soms bescheiden, terwijl hij best mag zeggen dat hij Amerika gaat veroveren."
Rijk is de uitvinder nog niet. "Nederland, België en Duitsland vormen een redelijk kleine markt. Gezien ons budget zijn we bovendien rustig begonnen. We moeten roeien met de riemen die we hebben."
AmerikaHoewel Vos de Amerikaanse markt nog spannend vindt, komt die wel steeds dichterbij. "Wat hier kan, is daar ook mogelijk. De markt is daar vele malen groter."
Of de Dordtse kapper stopt met zijn kapperszaak als zijn uitvinding Amerika bereikt? "Ja!", antwoordt hij volmondig. "Als ik nu een grote bestelling heb, trommel ik familie en vrienden op om alles in het schuurtje in de achtertuin in te pakken. Zelfs oma Kazikan helpt dan mee. Als Amerika lukt, moeten we daar distributiecentra openen. Dan heb ik geen tijd meer voor mijn kapsalon."
Ondertussen broedt Vos op meer uitvindingen. "Ik ben altijd bezig met het bedenken van nieuwe dingen. Als kapper moet je ook wel creatief zijn natuurlijk."