Nieuws Actueel
Dossier Sanderink: rechter eist vernietiging dubieus rapport door Centric-topman
Het is misschien wel het meest bizarre ondernemersverhaal van de afgelopen anderhalf jaar: Dossier-Sanderink, over de eigenaar/topman van onder meer Centric, Strukton en Oranjewoud. Tubantia en Follow The Money volgen het vanaf het allereerste moment, en er komt telkens weer een nieuw opmerkelijk hoofdstuk en verloren rechtszaak bij. Zo ook nu weer tegen ex-vriendin Van Egten, mét een voor Nederlandse begrippen enorme dwangsom.

Foto's/illustratie: Tubantia.
Gerard Sanderink haalt dus opnieuw bakzeil bij de rechter, nadat in november het gerechtshof Arnhem in haar uitspraak ook al gehakt maakte van zogenaamde ‘onafhankelijke’ fraudeonderzoeken die Sanderink heeft laten uitvoeren. Beide bureaus die hij daarvoor inschakelde zijn volgens het hof namelijk partijdig.
Terug in de tijd. Hier begon het allemaal mee, met Rian van Rijbroek, zelfverklaard cyberexpert annex 'geheim agente' die haar intrede deed in Sanderinks' privé- en werkende leven. Zie de Lees Ook-links hieronder:
Lees ook: Hoe 'cyberexpert/geheim agente' Rian van Rijbroek topman Centric (en anderen) voor zich won
Lees ook: Nieuwe onthullingen Dossier Sanderink-Centric (deel 1)
Lees ook: Nieuwe onthullingen Dossier Sanderink-Centric (deel 2)
Ook politiek Den Haag ging zich ermee bemoeien. Want hoe gezond is IT-bedrijf Centric eigenlijk nog nu de hoogste baas, Gerard Sanderink, onder invloed staat van de veelbesproken Rian van Rijbroek (op afbeelding hierboven)? Centric is een cruciaal ict-bedrijf in Nederland. Zo verzorgt het computersystemen voor 80 procent van de Nederlandse gemeenten, voor de Sociale Verzekeringsbank en voor ziekenhuizen en pensioenfondsen. Dat betekent dat enorme stromen gevoelige data over personen en financiën via Centric lopen.
Het CDA wilde (januari 2020) van de ministers weten welke invloed dit heeft op de dienstverlening van Centric en Oranjewoud aan en de beveiliging van Nederlandse overheden, De Nederlandsche Bank en de Bank Nederlandse Gemeenten. Lees hier het volledige artikel daarover.
Sanderinks' focus ging intussen meer en meer richting zijn ex-vriendin, Brigitte van Egten, met beschuldigingen over onder meer fraude. Zonne-energiebedrijf DSS stond op punt van omvallen en Sanderink weigerde zijn bedrijf uit de financiële penarie te helpen vanwege Van Egtens betrokkenheid: zij zouden hebben gefraudeerd. Sanderink verloor ook dat kort geding. Hoe dat verliep lees je hier.
Centric en Strukton worden hard geraakt
Sanderinks bedrijven Centric en Strukton lijden intussen tientallen miljoenen verlies, tal van directieleden en ander personeel is vertrokken en klanten lopen bij bosjes weg. Volgens Sanderink is dat allemaal de schuld van zijn ex, Brigitte van Egten, en de media, wordt duidelijk in dit artikel. Overigens kon hij ook dát niet juridisch hard maken.
Lees ook: Zakenimperium Sanderink op het spel: cel dreigt voor topondernemer
Rechter: Sanderink moet dubieus rapport vernietigen en zonder commentaar rectificeren
En zo verloor Sanderink afgelopen jaar meer rechtszaken en nu dus wederom, in de strijd tegen ex-vriendin Van Egten. De Almelose rechter vonniste deze week snoeihard in een kort geding en legde als stok achter de deur ongekende dwangsommen op.
De zaak draait om een dubieus ‘onderzoeksrapport’ dat Sanderink heeft laten opstellen door één van zijn voormalige advocaten, mr. Aldo Verbruggen. In dat rapport wordt Van Egten fraudeur, dief, seksexploitant en zelfs souteneur genoemd. Bewijs bevat het rapport nauwelijks, wel heel veel insinuaties en aannames. Het is in eerdere rechtszaken door twee rechters van tafel geveegd.
Vorige week verspreidde de Twentse multimiljonair het gewraakte rapport onder het personeel van Centric en Strukton. Enkele tientallen leidinggevenden kregen het rechtstreeks toegestuurd, duizenden anderen konden het rapport opvragen. Dit, terwijl Sanderink een week eerder nog plechtig had beloofd zijn ex niet meer publiekelijk te belasteren.
Rapport Sanderink: onrechtmatig
Rechter Van Houten geeft Van Egten op bijna alle punten gelijk. Hij verbiedt Sanderink om het bewuste rapport nog 'te (laten) verspreiden, publiceren, gebruiken, citeren, verveelvoudigen en/of openbaar te maken of aan te bieden.' Ook moet Sanderink alle kopieën van het rapport verwijderen uit zijn computer, zijn telefoon, mailaccounts, icloud en andere gegevensdragers.
Verder moest de zakenman binnen 24 uur een mail sturen naar iedereen die de vorige mail heeft gekregen, met een voorgeschreven tekst. Daarin staat onder meer dat het rapport onrechtmatig is en wordt de ontvanger gevraagd eventuele kopieën van het rapport te vernietigen. Ook moet hij op het intranet van zijn bedrijven Centric en Strukton een voorgeschreven rectificatietekst plaatsen.
Verder staat in het vonnis dat Sanderink de bedoelde rectificaties niet van commentaar mag voorzien, op geen enkele manier.
Dwangsom: maximaal drie miljoen
De dwangsom voor overtreding van dit vonnis is dit keer heel hoog voor Nederlandse begrippen: als Sanderink niet doet wat de rechter zegt kost hem dat 100.000 euro per dag per overtreding, met een maximum van drie miljoen euro. Van Egten had om een maximum van tien miljoen gevraagd.