Nieuws Actueel

Genomineerden Topvrouw van het Jaar over carrière maken

Morgen wordt de Topvrouw van het Jaar verkozen. En dat is nog hard nodig, zeggen de drie finalistes. Want ondanks alle maatregelen is het percentage vrouwen in de raden van bestuur afgelopen jaar gedaald naar slechts 7 procent, schrijft het AD.

Annemieke van Dongen 28 september 2016

Cathelijne broers

Cathelijne Broers (47) Baan: Directeur De Nieuwe Kerk & Hermitage Privé: samenwonend, twee kinderen (14 en 11)Is het leuk zo’n nominatie?"Zeker. Al moet ik nog wennen aan het idee dat ik nu voor andere vrouwen een rolmodel kan zijn. Toen ik kunstgeschiedenis studeerde, hoorde ik steevast: wat kun je ermee? Ik heb altijd willen laten zien dat ik er wel veel mee kon bereiken."

Welke obstakels heeft u zelf moeten overwinnen?"Vrouwen denken vaak dat ze wel gevraagd worden voor hogere functies, als ze hun werk maar goed doen. Maar zo werkt het niet. Voor deze functie was al een headhunter ingeschakeld. Ik was adjunct-directeur en wilde meer, maar was over het hoofd gezien. Toen heb ik zelf een brief geschreven. Wat had ik te verliezen?"

Waarom zitten er dan toch zo weinig vrouwen in de boardrooms?"Er wordt niet met open vizier gezocht."

Kun je topvrouw zijn zonder dat je thuis tekortschiet?"Je kunt prima topvrouw én moeder zijn. Ik ben met allebei even serieus bezig. Maar het is topvrouwen eigen om de lat ongelooflijk hoog te leggen, ook thuis. Dus ja, dan moet je soms concessies doen."

Een tip voor jonge vrouwen?"Steek je nek uit. Zorg dat je zichtbaar bent, geloof in jezelf, ga ervoor. Dat doen mannen ook."

Claudia Zuiderwijk-Jacobs (54)Baan: voorzitter Raad van Bestuur Kamer van Koophandel Privé: getrouwd, drie kinderen (21, 20 en 16) Is het leuk, de nominatie voor Topvrouw van het Jaar?"Het is een prijs die er niet zou moeten zijn. Maar zo lang er geen gelijke verdeling in topfuncties is, zijn rolmodellen nodig om andere vrouwen te inspireren."

Welke obstakels heeft u zelf moeten overwinnen? "Toen ik als twintiger accountmanager was bij een groot it-bedrijf, werd ik benaderd voor een promotie. Die ging niet door omdat de mannen op die afdeling dreigden op te stappen. Toen heb ik gekozen voor een ander bedrijf. Ik paste voor de rol van Don Quichot."

Waarom zitten er zo weinig vrouwen in boardrooms? Het glazen plafond of willen ze zelf niet? "Dat vrouwen zelf niet zouden willen, is gereutel."

Kun je topvrouw zijn zonder thuis het gevoel te hebben dat je tekortschiet?"Topmannen en -vrouwen gaan zowel thuis als op hun werk uit van gelijke verantwoordelijkheid."

Wat is uw gouden tip voor jonge vrouwen?"Pas je niet aan de mannen aan. Er zijn nou eenmaal verschillen. Koester je diversiteit, benut je talenten en geniet van de voldoening die een mooie functie geeft."

Ingrid Thijssen 48) Baan: Lid Raad van Bestuur (COO) bij Alliander Privé: getrouwd, twee kinderen (15 en 13)

Leuk zo’n nominatie?"Het is eervol, maar ook dubbel. Helaas is zo’n verkiezing nog altijd nodig. Bedrijven met een gemengd bestuur functioneren gewoon beter."

Welke obstakels heeft u zelf moeten overwinnen?"Je hebt veel zelfvertrouwen nodig om in de bestuurskamer te komen. Dat doe je op door de crises die je meemaakt, zoals sneeuw op de rails toen ik in de directie van NS Reizigers zat. Maar ook door klussen te doen waarvan je vooraf denkt: o jee, dat kan ik niet. Meestal blijk je die toch te kunnen."

Stoten vrouwen zich aan het glazen plafond?"Het is leuker met jongens en meisjes samen. Ook in de bestuurskamer."

Kun je topvrouw zijn zonder thuis tekort te schieten?"Ik denk dat elke topvrouw leeft met een latent schuldgevoel. Vorige week was mijn zoon ziek, terwijl mijn man in het buitenland zat en de oppas niet kon. Dan zit ik niet lekker op mijn werk."Wat is uw gouden tip?"De weg naar de top gaat niet via parttime baantjes. Het zit erg in de onze cultuur ingebakken dat moeders zoveel mogelijk thuis bij de kinderen moeten zijn."