Aangeboden door de Verfzaak

Branded Content Actueel

Drie keer inspiratie voor het verven van je kantoor

Een inspirerende kantooromgeving zorgt voor hogere productiviteit en creativiteit. Bovendien zit je gemiddeld zo’n 8 uur per dag in je kantoor. Dan is het wel zo prettig als het een fijne plek is om je tijd door te brengen.

Van onze redactie 4 november 2019

Kantoor

Gelukkig hoeft het aanpakken van je kantoorruimte niet heel veel tijd te kosten. Een vers likje verf op de muren doet vaak al wonderen!

Gebruik de juiste kleur muurverf

Denk goed na over de kleur muurverf die je wil gebruiken in je kantoor. Als je veel rust en concentratie nodig hebt, dan is een kantoor met knalkleuren als rood, geel en oranje misschien niet zo handig. En als je kantoor vrij donker is met weinig lichtinval, dan zijn lichte tinten, zoals roomwit of lichtgeel hele goede kleuren om je werkomgeving op te lichten.

Qua sfeer doet de kleur heel veel voor je kantoor. Vrolijke tinten zorgen voor meer creativiteit en stralen dat ook uit. Als je een creatief beroep hebt, zoals ontwerper, webdesigner of DTP’er, dan is dat heel geschikt. In een zakelijke omgeving, zoals een accountants- of administratiekantoor wil je misschien juist een serieuze, zakelijke uitstraling bereiken. Dan zorgen grijstinten met zo hier en daar een kleuraccent, of groene of blauwe tinten voor veel vertrouwen. Daarnaast zijn ze ook rustgevend, wat een pré kan zijn.

Psychologische werking

Wist je dat kleuren ook een belangrijke psychologische werking hebben? Met de kleurkeuze van je muren kun je jouw boodschap versterken of juist afzwakken. Je kunt je bezoekers een prettig gevoel geven, of, als je de verkeerde keuze hierin maakt, ze juist afschrikken. En vergeet niet dat je er zelf gemiddeld 8 uur per dag in doorbrengt. Stel je eens voor hoe een concentratieverhogende omgeving je productiviteit ten goede kan komen!

 • Blauw is een kleur van evenwicht, balans. Het is een beheerste, koele kleur en geeft aan dat plichtsbesef belangrijk is in deze ruimte.
 • Groen heeft een verband met genezing en hoop. Het schenkt rust en vrede, en zelfs veiligheid, iets wat heel prettig kan zijn in een praktijkruimte voor therapieën.
 • Geel is zomers, energiek. Het nodigt uit tot ondernemen, nieuwe dingen starten, en het geeft levenslust. Deze kleur is niet bedoeld om rust te brengen, maar nodigt juist uit tot communicatie. Ook rationele eigenschappen en diplomatie worden in verband gebracht met deze kleur.
 • Oranje wordt ook in verband gebracht met energie en vitaliteit, maar ook met blijdschap, creativiteit, motivatie, optimisme en een algeheel gevoel van welzijn. Het geeft veerkracht en incasseringsvermogen bij teleurstellingen.
 • Rood is een kleur die je beter beperkt kunt gebruiken, als accentkleur bijvoorbeeld. Rood roept heftige emoties op, en daar is niet altijd plek voor op kantoor. Het duidt op agressie en leiderschap. Goede kwaliteiten, maar altijd met mate. Het combineert prachtig met grijstinten en zelfs zwarte accenten.
 • Violet geeft een haast religieuze sfeer. Dat lijkt vreemd op kantoor, maar er zijn veel beroepsgroepen en velden in de dienstverlening waar deze kleur juist goed tot zijn recht komt. Diepe ontspanning, kracht, waardigheid en vastbeslotenheid worden hiermee uitgestraald. Misschien is dit juist iets voor jou?

Vind je effen muren een beetje saai en voorspelbaar? Je kunt ervoor kiezen om niet alle muren in dezelfde kleur te schilderen. Je zou bijvoorbeeld een donkerder tint groen voor de wand achter je kunnen kiezen en voor het contrast een lichtere tint voor de muren aan de zijkanten.

Gebruik teksten en/of sjablonen

Of je gaat een stapje verder. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kantoor nét even anders dan een standaard kantoor te maken. Je zou bijvoorbeeld met een sjabloon een mooie tekst op de muur kunnen schilderen, bijvoorbeeld een spreuk of een herinnering.

Een sjabloon kun je gemakkelijk zelf maken, je hebt daarvoor nodig:

 1. Een groot vel karton
 2. Een snijmat of andere ondergrond om op te snijden
 3. Een scherp mesje, bijvoorbeeld een stanleymesje of een operatiemesje
 4. Een potlood (om de tekst mee te tekenen, zodat je weet waar je moet snijden)
 5. Afplaktape
 6. Muurverf

Teken met je potlood op het karton de omtrekken van de letters of figuren. Dit kun je ook op meerdere stukken karton doen, als het patroon erg groot wordt. Leg nu het karton op een snijmat of iets dergelijks en pak het mes erbij om alles uit te snijden. Nu heb je alleen nog de afplaktape nodig om de stukken karton op de muur te plakken en muurverf in de kleur die bij de ondergrond past. Het zal de blikvanger van je kantoor worden.

Veel plezier met de make-over van je kantoor, en geef je fantasie de vrije hand!