Nieuws Actueel

Drie tips om nieuwe zakelijke gewoontes te leren

Als ondernemer moet je over veel vaardigheden beschikken. Het is vooral de kunst om doelen om te zetten in acties en de kloof tussen intenties en gedrag te overbruggen. Hoe pak je dit aan? Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar geeft je drie tips om nieuwe gewoontes te leren.

Ben Tiggelaar | Foto: Elisabeth Ismail 11 april 2017

Ben Tiggelaar 2

De stap van oude naar nieuwe gewoontes is lastig. Dat geldt voor iedereen, maar er zijn manieren om het iets makkelijker te maken.

1. Stel geen prestatiedoelen meer, maar leerdoelen

Dus bijvoorbeeld niet: ik moet beter delegeren, maar: ik moet leren om beter te delegeren. Als je ambitieuze prestaties wilt neerzetten, voelt een fout als mislukken. Maar als je leerdoelen stelt, ervaar je een fout juist als vooruitgang.

2. Zoek naar gedrag dat werkt

Het liefst gedrag dat je zelf al vertoont, maar je kunt ook kijken naar voorbeelden in boeken, cursussen, workshops of bij collega-ondernemers. Maar let op: adviezen blijven vaak vaag, dus zoek naar concrete voorbeelden.

3. Gebruik supporttechnieken om het gewenste gedrag te ontwikkelen

Denk na over wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je ook doet wat je je hebt voorgenomen, om te voorkomen dat je uiteindelijk weer in je oude routine vervalt. Dat kan bijvoorbeeld door een reminder in je telefoon te zetten en elke ochtend en avond bij te houden of je het ook gedaan hebt. Maar het kan ook met posters op je kantoor, met reminders op je computer, of door dagelijks notities te maken in een schriftje. Het actief bijhouden van je progressie is een eenvoudige, maar goede gedragstechniek.

Lees ook: Ben Tiggelaar: 'Het maakt niet uit wie er in je team zit'

Gewoon doen

Leerdoelen stellen, voorbeeldgedrag zoeken en supporttechnieken gebruiken vormen basisvaardigheden waarmee je jezelf nieuwe gewoontes kunt aanleren. Ook dat is een kwestie van doen.

Als je gefrustreerd bent, omdat je eerdere voornemens niet kon volhouden, motiveert dat om deze methode te proberen. Meedraaien in een netwerk van andere ondernemers is ook een goede supporttechniek, omdat je zo een zekere sociale druk opbouwt om beter te presteren. Bovendien zie je voorbeelden en krijg je feedback van mensen waarin je vertrouwen hebt.

Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar schreef diverse managementboeken. Hij is een veel gevraagd spreker over ondernemersvaardigheden.