Nieuws Actueel

Dronevideo brengt aanleg van N18 haarscherp in beeld

Rudy Exterkate van N18 Drone Projects brengt het werk aan de nieuwe N18 vanuit de lucht in beeld. Met zijn drone filmt hij de aanleg van de 27 kilometer lange weg tussen Groenlo en Enschede, schrijft De Gelderlander.

Rick Aalbers | Foto: Pixabay 15 november 2016

Drone pixa

Onlangs zette Exterkate de eerste 3 kilometer van de route van Groenlo naar Eibergen online. Dat leverde op Facebook tientallen likes op. Zijn video is duizenden keren bekeken en meer dan honderd keer gedeeld.

Op de haarscherpe beelden is te zien dat verkeer aan de linkerkant over het huidige tracé rijdt, terwijl grote machines rechts bezig zijn met de aanleg van het nieuwe wegdeel. Graafmachines verplaatsen zand, de grond voor het wegdek wordt geëffend en ook de tijdelijke brug bij de Borckinkweg komt in beeld.

Bentelo

Exterkate filmt met zijn drone op gemiddeld zo'n 50 meter hoogte. "Ik mag op 120 meter vliegen, maar dan zijn details op de grond niet goed te zien", legt de 36-jarige inwoner van Bentelo uit. In eerste instantie filmde hij alleen het deel in Twente, maar na vele positieve reacties maakte hij de oversteek naar de Achterhoek.

De Achterhoekse video's worden niet zo gedetailleerd als die uit Twente. "Daar heb ik bijvoorbeeld de aanleg van een viaduct en de sloop van een huis minutieus gevolgd. Dat gaat rond Groenlo niet gebeuren."

Exterkate filmt uit pure liefhebberij. Voor zijn video's, die hij beschouwt als het vastleggen van een stuk historie voor de toekomst, krijgt hij geen cent. Dat mag ook niet, want voor commerciële drone-inzet is een vliegbrevet nodig.

> Bekijk de video op dg.nl/drone

Gerelateerd:

> Het nieuwe ondernemen: dronevliegers als hoogvliegers