Nieuws Actueel
Drukte bij huizenfabriek CascoTotaal in Terneuzen
Huizen uit de fabriek: het is wennen. Bij CascoTotaal in Terneuzen is produceren van woningen daar bijna letterlijk lopende bandwerk, schrijft PZC.

CascoTotaal is al een poos bezig met het produceren van prefab huizen. Zo leverde het bedrijf onlangs al een rijtje woningen aan huurcorporatie R&B. Die staan in Kwadendamme. R&B heeft nog tachtig exemplaren besteld, vertelt commercieel directeur Leon de Kok. Daarnaast is een bedrijf als Roompot ook al een poosje klant: daarvoor maakt CascoTotaal vakantiehuizen. En nu wordt op het terrein van moederbedrijf De Hoop in Terneuzen gewerkt aan achttien woningen voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, die ze in de Finlandstraat in Oostburg gaat neerzetten.
VoordelenDe voordelen van huizen uit de fabriek zijn evident: je hebt geen last van vervelend weer en de omgeving is niet maandenlang een bouwput. Bovendien zijn de huizen verplaatsbaar, waardoor corporaties ze na verloop van tijd kunnen verhuizen. En de kosten worden ook steeds lager, vertelt De Kok. "We leren nog elke dag bij, en de productie gaat ook steeds sneller." Daardoor kan deze manier van werken wat betreft de kosten prima concurreren met het traditionele bouwproces.
Lees verder na de afbeelding
Speciaal gemaaktHet geheim zit 'm met name in de mallen waarmee de betonnen casco's gemaakt worden. CascoTotaal heeft er twee. "Ze zijn uniek in de wereld", verzekert De Kok. "Speciaal voor ons gemaakt." De mallen zijn 10 bij 6 meter en grotendeels geautomatiseerd. "We kunnen alles instellen: de precieze maten van een casco, inclusief de opening voor ramen en deuren, maar ook de plek van de leidingen in de muur en werking van de trilmotoren en de kachels." Zo wordt binnen twee uur een casco gefabriceerd. De muren zijn aalglad: stucen hoeft niet meer.
ErvaringCascoTotaal profiteert daarbij van de jarenlange kennis en ervaring van De Hoop. De Kok: "We hebben op ons terrein een eigen betoncentrale en betonstaalvlechterij, en natuurlijk tientallen jaren ervaring met bouwen en beton. Zonder die kennis zouden we dit niet kunnen doen."
De meeste huizen bestaan uit twee casco's tegen elkaar. "Eventueel kunnen er nog twee bovenop, als verdieping", verklaart De Kok. In Oostburg blijft het bij twee exemplaren: daar stelt de gemeente Sluis speciale eisen aan het uiterlijk van de daken, waardoor die ter plekke op de huizen gezet moeten worden.
"Als de klant dat wil, kunnen we ook een vloer leggen en behangen" Leon de Kok, CascoTotaal
Lopende bandIn een grote hal wordt van de betonnen casco's binnen twee weken tijd een echt huis(gedeelte) gemaakt. Er is plaats voor twintig stuks. Die schuiven letterlijk - over een rails - steeds verder door. (Onder)aannemers zijn er bezig met hun gedeelte van het werk. Op de ene plek worden buizen gelegd, een stukje verder komt de trap erin, verderop de badkamer, steenstrips worden aangebracht en uiteindelijk ook ramen en deuren geplaatst. "En als de klant dat wil, kunnen we ook behangen en een vloer leggen", vertelt De Kok. Zo kan, als het moet, binnen tien werkdagen een compleet huis worden afgeleverd.
De huizen voor de Finlandstraat in Oostburg zijn medio juli klaar. Ze worden daar na de bouwvak op hun plek gezet.