Nieuws Actueel

DSM en Unilever koplopers in hogere AEX-index

Speciaalchemiebedrijf DSM was dinsdag de uitblinker in een hogere AEX-index van de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat DSM gaat fuseren met het Zwitserse Firmenich. Ook Unilever stond flink in de plus, na de bekendmaking dat de Amerikaanse activistische investeerder Nelson Peltz een bestuurszetel krijgt, waardoor hij meer invloed kan uitoefenen bij de onderneming achter merken als Hellmann's, Dove, Knorr en Ben & Jerry's.

ANP 31 mei 2022

ANP310522153 1

DSM stond bovenaan de hoofdindex met een koersstijging van 6,5 procent. Het nieuwe fusiebedrijf voor onder meer voedingsingrediënten en geur- en smaakstoffen gaat DSM-Firmenich heten, met hoofdkantoren in Zwitserland en Nederland. Aandeelhouders van DSM krijgen 65,5 procent van het gecombineerde concern in handen. De rest is voor de aandeelhouders van Firmenich. Daarbij zullen de Zwitsers 3,5 miljard euro inbrengen als onderdeel van de deal.

Ook verkoopt DSM zijn tak Engineering Materials voor bijna 3,9 miljard euro aan investeringsmaatschappij Advent International en het Duitse chemieconcern Lanxess, dat bijna 11 procent steeg in Frankfurt. Analisten waren erg te spreken over de fusie en de verkoop van het DSM-onderdeel.

Unilever

Unilever won bijna 6 procent. Peltz heeft via zijn beleggingsbedrijf Trian Fund Management een belang van 1,5 procent in het was- en levensmiddelenconcern. De miljardair is benoemd tot niet-uitvoerend bestuurder, een rol die vergelijkbaar is met die van commissaris. Peltz wil dat de resultaten van Unilever worden verbeterd.

De AEX stond omstreeks het middaguur 0,8 procent in het groen op 714,08 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1019,71 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt zakten 0,9 procent. Londen ging 0,2 procent omhoog.

Daarnaast verwerkten beleggers het nieuws dat de Europese Unie Russische tankerolie gaat boycotten vanwege de oorlog in Oekraïne. De olieprijzen gingen hierop omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 3,2 procent tot 118,78 dollar en Brentolie werd 1,6 procent duurder op 123,66 dollar per vat.

De euro was 1,0730 dollar waard, tegen 1,0779 dollar een dag eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws