Nieuws Actueel

Duits energieconcern RWE mag windpark in de Noordzee aanleggen

Het Duitse energieconcern RWE heeft een gunning voor het bouwen van een windpark in de Noordzee binnengehaald. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat om de rechten voor de bouw en exploitatie van een park dat genoeg stroom opwekt om 1 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

ANP 10 november 2022

ANP101122234 1

Het windpark komt ruim 50 kilometer van de Nederlandse westkust en zal zonder subsidie worden aangelegd. Met het park kan volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) een hoeveelheid energie worden opgewekt die gelijk staat aan 6 procent van het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland.

Andere partijen die meedongen in de gunning waren onder meer Shell, Eneco, Vattenfall en TotalEnergies. Die laatste trok daarbij op met het Deense Ørsted. Ook Shell en Eneco deden samen een gooi naar de ontwikkeling van het windpark.

Oplevering in 2026

Die concerns trekken voor nu aan het kortste eind, maar maken nog wel kans op een nog lopende gunning van een ander deel binnen hetzelfde Noordzeegebied. Beide parken worden naar verwachting in 2026 opgeleverd.

Het kabinet wil dat alle geplande windparken op zee rond 2030 voorzien in ongeveer 75 procent van de huidige elektriciteitsvraag. Momenteel wordt er voor 2,5 gigawatt aan energie opgewekt door windmolens op zee, tegen 2030 moet dat 21 gigawatt zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws