Nieuws Actueel

Duitse ondernemers pessimistischer door zorgen over gas

Duitse ondernemers zijn pessimistischer geworden over de nabije toekomst. Ze hebben al te maken met sterk gestegen energieprijzen en daar komt de zorg bovenop dat uit Rusland helemaal geen gas meer naar de grootste economie van de Europese Unie gaat. De afgelopen weken kneep het Russische staatsgasconcern Gazprom de toevoer van gas naar Duitsland aanzienlijk af.

ANP 24 juni 2022

ANP240622096 1

Een graadmeter van het Duitse economisch instituut Ifo die de toekomstverwachtingen van ondernemers meet, zakte deze maand naar een stand van 85,8. Dat is ruim 1 punt lager dan een maand eerder, terwijl economen gepeild door persbureau Bloomberg juist een stijging hadden verwacht.

"De verwachtingen verslechterden aanzienlijk. Stijgende energieprijzen en de dreiging van gastekorten baren het Duitse bedrijfsleven grote zorgen", zegt Ifo-president Clemens Fuest. Het pessimisme kan ook doorwerken in Nederland, waar Duitsland de grootste handelspartner van is.

Gazprom levert sinds vorige week nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid gas via Nord Stream 1, de voor Duitsland belangrijkste pijpleiding voor Russisch gas. Duitsland riep donderdag de alarmfase van het nationale gascrisisplan uit, wat energieleveranciers de mogelijkheid geeft de prijzen voor gas te verhogen om het verbruik te remmen. De Duitse regering waarschuwde ook dat industriebedrijven zonder gas kunnen komen te zitten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws