Nieuws Actueel

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site. Het bedrijf, dat twee jaar geleden het Nederlandse De Giro overnam, moet van de Duitse beurswaakhond Bafin hogere financiële buffers aanhouden. Ook zou het bestuur te klein zijn voor het leiden van een complex bedrijf als FlatexDEGIRO, dat een van de grootste brokers voor particuliere beleggers in Europa is.

ANP 4 december 2022

De broker, die in opdracht van particuliere beleggers op de beurs handelt, maakte dit weekend bekend dat Bafin vorige maand een rapport over de tekortkomingen heeft gestuurd. Dat document was het resultaat van een speciaal onderzoek naar het fintechbedrijf, dat door overnames en aanwas van klanten zo hard was gegroeid dat steviger toezicht van de Bafin is vereist.

FlatexDEGIRO gaat in zijn mededeling niet verder in op de details van de tekortkomingen. Wel stelt het beursgenoteerde bedrijf al actie te hebben ondernomen. Zo is een nieuwe bestuurder voor risicobeheersing en wettelijke naleving aangesteld, de uit het bankwezen afkomstige Matthias Heinrich. Ook is het bestuur uitgebreid, waardoor er nu onder andere twee topmannen zijn. Daarnaast heeft het bedrijf zijn belangrijkste kapitaalbuffer verhoogd met 50 miljoen euro uit eigen middelen.

Het is niet de eerste keer dat FlatexDEGIRO een berisping krijgt om nalatigheden. De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten legde het bedrijf vorig jaar een boete van 2 miljoen euro op. Dochterbedrijf De Giro had ongebruikelijke transacties vaak te laat en verkeerd gemeld, namelijk met de verkeerde transactiedatum. Financieel dienstverleners zijn verplicht ongewone transacties te melden omdat die mogelijk wijzen op witwassen of het financieren van terrorisme.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws