Nieuws Actueel

Dupont ging al vaker over de schreef

Chemiebedrijf Dupont blijkt al verschillende keren in de fout te zijn gegaan. Sinds 2010 kreeg het concern diverse boetes, dwangsommen en aangiftes aan de broek, schrijft het AD.

Ingrid de Groot en Peter Groenendijk 14 juli 2016

Dupontchemours

Het Openbaar Ministerie maakte deze week bekend dat het onderzoek doet naar Dupont, vanwege het jarenlange werken met de stoffen C8 en DMAC. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf uit Dordrecht botst met de autoriteiten, blijkt uit een inventarisatie door deze krant. In 2010 kwam Rijkswaterstaat in actie, omdat Dupont diverse keren te veel verwaterd zoutzuur had geloosd in de Beneden Merwede. Volgens Rijkswaterstaat waren die overschrijdingen te laat gemeld: de dienst deelde eerst een waarschuwing uit en na een nieuwe overtreding een boete van 5.000 euro, bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

'Verwerpelijk'

Twee jaar later kreeg het bedrijf van de rechtbank een boete van 10.000 euro voor het lozen van 3.000 kilo giftig waterstoffluoride in de rivier. Dat was te laat gemeld aan Rijkswaterstaat. ‘Verwerpelijk’, stelde het OM. De rechtbank vond dat Dupont doelbewust had gehandeld. De rechter legde ook een boete van 10.000 euro op voor het te laat melden van een lozing van 15.000 liter vervuild proceswater.

Dupont ging ook in de fout met de export van hcfk’s, schadelijke chemische verbindingen. Daarvoor kreeg het in 2012 een boete van liefst 200.000 euro opgelegd. Het bedrijf bleek de vervuilende chemische stoffen onder meer af te voeren naar Kazachstan, terwijl dat verboden was. Het OM sprak van kwalijk handelen. Ook exporteerde Dupont meer hcfk’s dan toegestaan naar Maleisië en Indonesië.

Dwangsom

Naast deze overtredingen kreeg de Dordtse onderneming in 2012 ook nog een aangifte van de provincie Zuid-Holland aan de broek, omdat het jarenlang meer van de schadelijke stof HFP had uitgestoten dan vooraf was gemeld. De provincie legde een dwangsom op maar inde die uiteindelijk niet, omdat het bedrijf met berekeningen kon aantonen dat er geen overschrijding van de jaarvracht had plaatsgevonden. Het OM besloot niet te vervolgen omdat de totale uitstoot onder het maximum was gebleven. Begin dit jaar deed de provincie opnieuw aangifte, dit keer wegens jarenlang te veel uitstoot van de stof C8. Deze zaak wordt nog onderzocht.

Maatregelen

Chemours, het bedrijf waar de chemische tak van Dupont sinds vorig jaar onder valt, zegt in een reactie dat het in vrijwel alle gevallen ging om te late meldingen en niet om zware overschrijdingen. Naar aanleiding van de illegale export van hcfk’s heeft het bedrijf maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, zegt een woordvoerder. "Sindsdien heeft deze overtreding niet meer plaatsgevonden."

Volgens Ben Ale, emeritus hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding, zijn de overtredingen niet extreem in de chemische sector. "Het laat vooral zien dat het bedrijf jarenlang kletsverhalen heeft opgehangen. Dupont riep altijd met een heel grote mond dat het zo veilig was. Maar het blijkt net zo’n knoeier als veel andere bedrijvenin de sector. De overheid heeft die verhalen altijd geloofd: die laat zich door grote bedrijven een oor aannaaien."

Gerelateerde artikelenFNV stelt Dupont aansprakelijk voor zieke werknemersAsscher: diepgravend onderzoek naar DupontLeger advocaten stort zich op Dupont-zaak‘Hebben wij dat spul ook in ons bloed?