Directeur Dave Hangoor van Dutch Offshore Contractors (DOC) draait er niet omheen. Zijn bedrijf is naar de Buitenhaven verhuisd, omdat hij het als Vlissinger fijn vindt dichtbij huis te zitten. Maar ook voor veel van zijn klanten is de Vlissingse haven een ideale uitvalsbasis. Direct aan de Noordzee, met alle noodzakelijke voorzieningen bij de hand. Veel toegankelijker dan bijvoorbeeld Rotterdam en, mede door de kleinschaligheid, ook veel klantvriendelijker. ,,Vlissingen en Terneuzen kunnen veel meer klanten trekken", aldus Hangoor.
DOC nam eind vorige maand zijn intrek in het voormalige douanekantoor aan de Westerhavenweg, direct achter de terminal van het fiets-voetveer. Op het oude kantoor is een 'kraaiennest' gebouwd, dat dient als vergaderzaal en tegelijkertijd als uitkijktoren over de monding van de Westerschelde. De in Terneuzen geboren Hangoor (46) bezocht de zeevaartschool in Vlissingen en deed bij een reeks rederijen niet alleen ervaring op met varen over de wereldzeeën, maar ook in de sleepvaart en het zwaar transport.
De juiste kennis
Voor het vervoeren van (elders af te bouwen) schepen, (boor)platforms, windmolens en ander zwaar materieel hebben Hangoor en zijn medewerkers alle kennis in huis. Ook weet hij waar hij het materieel en de deskundigen voor specifieke werkzaamheden vandaan moet halen tegen de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Hij besloot daarom ruim vijf jaar terug voor zichzelf te beginnen met Dutch Offshore Contractors.
Rederijen en andere opdrachtgevers kunnen DOC inhuren voor alle soorten klussen. Dave Hangoor: ,,Ze kunnen ons vragen om een schip van de ene locatie naar de andere te verslepen. Maar we kunnen ook plaatsing van bijvoorbeeld een boorplatform van a tot z regelen. Het platform ophalen, verslepen en positioneren op de precieze plek inclusief het regelen van vergunningen, loodsen en verzekeringen en het 'engineeren' voor de diverse klussen. Om het eenvoudig te zeggen: klanten kunnen een broodje kaas nemen of een heel diner bestellen."
Zeeland Seaports
Het kantoor van DOC zat tot voor kort in Zwijndrecht. Het bedrijf werkt wereldwijd, waarbij veel opdrachten waren gerelateerd aan de Rotterdamse haven. Als rechtgeaarde Zeeuw werkt Hangoor veel liever vanuit de havens van Zeeland Seaports. Zeeland kan economisch garen spinnen bij door DOC aangezwengelde activiteiten, ook al omdat de havens grote klanten van het bedrijf veel te bieden heeft.
,,De toegankelijkheid van de havens is prima, er is kaderuimte, spoorverbindingen en snelwegen naar het achterland. En Zeeuwen zijn dienstbare, hardwerkende mensen die minder noten op hun zang hebben dan Randstedelingen. Ik heb al een aantal zware ladingschepen van de grote Chinese rederij Cosco Shipping naar de Zeeuwse havens gehaald en ik verwacht dat er veel meer volgen."
Toekomst
Hangoor heeft geen megalomane dromen voor zijn eigen bedrijf. DOC telt nu tien werknemers en dat zal de komende tien jaar hoogstens verdubbelen. ,,Maar voor sleepvaartrederijen, loodsen, scheepvaartagenten, bootlieden, douanebeambten en lokale middenstanders zit er groei in. Samen met Zeeland Seaports en lokale overheden zetten we daar graag onze schouders onder."