Nieuws Duurzaamheid

Luchtfilters, windmolens en zonnepanelen: bedrijven geven meer uit aan milieuvoorzieningen

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar bijna 1,2 miljard euro gestoken in milieuvoorzieningen. Het gaat om een stijging van 44 miljoen euro ten opzichte van 2018. Vooral luchtfilters, katalysators, windmolens en zonneparken zijn populair.

ANP / De Ondernemer 5 augustus 2020

Zonnepanelen bedrijven milieu investeringen duurzaam cbs

Investeren in zonneparken en zonnepanelen? Bedrijven hebben er steeds meer geld voor over. Foto: ANP

Van de totale milieu-investeringen in 2019 door bedrijven is ruim 90 procent besteed aan voorzieningen die tot een betere luchtkwaliteit en een schonere energievoorziening moeten leiden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Naast investeringen in bijvoorbeeld luchtfilters, katalysators, windmolens en zonneparken, ging er geld naar installaties voor het zuiveren van afvalwater, de bestrijding van bodemverontreiniging, het verwerken van afval en het beperken van geluidhinder.

''Milieu-investeringen waren vorig jaar goed voor 7,9 procent van de totale investeringen van bedrijven. Dat is wel iets lager dan in 2018''

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Milieu-investeringen bedrijven kunnen sterk verschillen

Het statistiekbureau merkt op dat de milieu-investeringen van bedrijven van jaar tot jaar sterk kunnen verschillen. In 2015 en 2016 lagen de jaarlijkse uitgaven hieraan nog rond de 2 miljard euro. Dit had vooral te maken met de afronding van enkele grote projecten. De investeringen in bijvoorbeeld de aanleg van een windmolenpark op zee worden pas in de cijfers meegenomen op het moment van oplevering.

Lees ook: Is het een paraplu? Is het een zonnebloem? Het is een energiefabriekje!

Veel geld voor milieuvoorzieningen

Milieu-investeringen waren vorig jaar goed voor 7,9 procent van de totale investeringen van bedrijven. Dat is wel iets lager dan in 2018. Toen was dit nog 8,2 procent. Sinds 1975 is het milieuaandeel gestegen van minder dan 3 procent tot rond de 8 procent in de laatste twee jaar. Vooral energiebedrijven en in mindere mate de chemie en de voedingsmiddelenindustrie trekken jaarlijks veel geld uit voor milieuvoorzieningen.

Lees ook: Zo blijf je als ondernemer voorop lopen en krijg je geen hinder van milieuzones

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.