Nieuws E-commerce

Waakhond ACM pakt webshops met misleidende 'tijdelijke' kortingen aan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat zijn tanden zien. De toezichthouder richt namelijk zijn pijlen op eigenaren die misleidende 'counter timers' op hun webshop hebben draaien. Het kan misleidend zijn en dat is verboden.

Van onze redactie 27 juni 2023

Kosten webshop starten

Foto: archief

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, pakte het grondig aan. Hij controleerde geautomatiseerd duizenden webshops. Van Houten eiste naar aanleiding van dit onderzoek van 41 webshops te stoppen met de praktijk dat, als de tijd om is de aanbieding blijft bestaan en niet meer geldig is.

,,Online worden consumenten op allerlei manieren gestimuleerd om aankopen te doen”, aldus de ACM-directeur in een korte toelichting. ,,We kunnen sinds kort geautomatiseerd nagaan of webshops zich aan de regels houden. Zo kunnen we snel ontdekken of webshops misleidende technieken gebruiken en kunnen we effectief handhaven. We vinden het belangrijk dat consumenten met vertrouwen online hun aankopen kunnen doen. Webshops mogen consumenten verleiden, maar niet misleiden.”

Lees ook: Voor het eerst meer webshops dan fysieke winkels in Nederland

Honderden countdown timers

Het gaat om webwinkels die zich richten op Nederlandse consumenten. In het onderzoek vond waakhond ACM honderden countdown timers. Het gebruik van timers op zich is niet verboden, maar dan moet de timer wel kloppen: het aanbod is beperkt beschikbaar en verdwijnt als de timer afloopt.

In die 41 gevallen zag de ACM dat het aanbod na afloop van de timer nog gewoon voor dezelfde prijs beschikbaar was, ‘of dat er een nieuwe timer startte met hetzelfde of zelfs een beter aanbod’. Dat mag niet en bij herhaling wordt het ‘bonnenboekje’ getrokken.

"Eén van de onderdelen is het vermijden van dark patterns. Dat zijn gedragsbeïnvloedende technieken waardoor consumenten verleid worden om een aankoop te doen die niet in het voordeel van de consument is"

Technieken om consument te verleiden tot koop

De ACM heeft de Leidraad bescherming online consument gemaakt. Die leidraad helpt (webshop)ondernemers bij de toepassing van de regels die consumenten beschermen tegen online misleiding. Eén van de onderdelen daarvan is het vermijden van zogenaamde dark patterns. Dat zijn technische en gedragsbeïnvloedende technieken waardoor consumenten verleid worden om een aankoop te doen die niet in het voordeel van de consument is. Dat kunnen countdown timers zijn, maar ook de vormgeving van websites - fairness by design. Ook vooraf ingevulde opties zijn niet altijd in het belang van de consument.

In onderstaande video informeerde toezichthouder ACM informeerde begin december vorig jaar de achterban van Thuiswinkel.org over die nieuwe leidraad. Hierin legde Robert de Snoo, van ShoppingTomorrow-expertgroep Digital Persuasion or Manipulation, uit wat onder misleiding wordt verstaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws