Nieuws E-commerce

Consument steeds meer bereid te betalen voor thuisbezorging

Wanneer consuementen te veel moeten betalen om producten thuis te laten bezorgen, blijft dat een belangrijke reden om de aankoop te annuleren. Het bedrag dat consumenten bereid zijn te betalen is wel hoger geworden. Uit onderzoek van verzendplatform Sendcloud blijkt verder dat juist millennials bereid zijn meer te betalen voor thuisbezorging.

Van onze redactie 11 januari 2023

Sendcloud onderzoek consumenten bereid kosten thuisbezorging pakketje

Afbeelding: Shutterstock

,,Nederlanders zijn lange tijd verwend met gratis verzending, terwijl dit voor veel online retailers een blok aan het been is. Voor een dubbeltje extra gingen consumenten al naar de concurrent,” aldus Rob van den Heuvel, ceo en co-founder bij Sendcloud.

Lees ook: Ceo Sendcloud: ‘Niet lang houdbaar dat webwinkels alle retourkosten op zich blijven nemen’

,,We zien nu een duidelijke verschuiving in consumentengedrag. Nederlanders zijn best bereid een bijdrage te leveren aan de verzendkosten, al kan de hoogte hiervan wel een dealbreaker zijn. Webgiganten als H&M en Zalando rekenen daarom steeds vaker verzendkosten voor kleine bestellingen, en onze verwachting is dat veel online retailers dit voorbeeld zullen volgen.”

Tegelijk blijft dat een te hoog bedrag voor consumenten vaak een reden is om een aankoop te annuleren. Dat vond 57 procent van de ondervraagden.

Maar het bedrag dat consumenten bereid zijn te betalen voor kleine bestellingen gaat steeds verder omhoog. Was de consument 12 maanden geleden nog 3,40 euro te betalen voor het naar de voordeur brengen van een pakketje tot 50 euro, nu is dat 4,50 euro. Dat blijkt ten minste uit onderzoek dat Sendcloud deed onder 1.000 Nederlanders.

Lees ook: FNV: vertraging post en pakketten door staking bij PostNL

Bij eenzelfde aankoopbedrag is het interessant dat juist de jongere doelgroep bereid is meer te betalen. Bij een pakketje van maximaal 50 euro willen de millenials (geboren tussen 1980 en 1999) maximaal 7,40 aan bezorgkosten betalen.

Wanneer de waarde van de bestelling toeneemt, dan wil de consument daar ook meer voor betalen. Bij een aankoopbedrag van maximaal 150 euro mag het thuisbezorgen 5,50 euro kosten van de gemiddelde consument.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws