Nieuws E-commerce

Black Friday in Verenigde Staten vervroegd uit angst voor lege schappen rond kerst

De leveringsproblemen bij de retail zijn in de VS zo groot, dat het Witte Huis overwoog het leger in te zetten om schepen te lossen in havens. Black Friday is uit angst voor lege schappen rond kerst alvast vervroegd.

Karlijn van Houwelingen en Geert Langendorff (AD) 25 oktober 2021

Black Friday online

Foto: Shutterstock.

Het duurt nog een maand, voordat het in Amerika traditioneel Black Friday is, maar de eerste aanbiedingen staan al online. Normaal gesproken gaan de tv’s en stofzuigers bij grote retailers als Walmart en Amazon in de uitverkoop op de dag na Thanksgiving, eind november. Maar bedrijven vrezen leveringsproblemen rond de kerstdagen, nu internationaal zeecontainervervoer en binnenlandse logistiek flink zijn ontregeld, meldt AD.nl.

Aanbiedingenseizoen in VS eerder dan ooit begonnen

Dus beginnen winkels eerder dan ooit met hun aanbiedingenseizoen, in de hoop aankopen zo zeker vóór kerstochtend te kunnen leveren. Amazon promoot al ‘Black Friday-waardige’ aanbiedingen sinds de eerste week van oktober, twee weken eerder dan vorig jaar. Ook Walmart heeft de eerste stuntprijzen al online staan.

Lees hier de expertblog van consumentenpsycholoog Patrick Wessels: Kortingsacties, stuntprijzen en topaanbiedingen: wat hebben jij en de consument daar nou echt aan?

De wereldwijde vraag naar producten is na het pandemiejaar zo snel opgelopen, dat producenten, transporteurs en retailers het niet kunnen bijbenen. De havens van Los Angeles en Long Beach, waar 40 procent van de containers Amerika binnenkomt, kampen met grote achterstanden. In Los Angeles ligt deze week een recordaantal van honderd schepen voor de kust te wachten om gelost te worden. En meer schepen, vooral uit Azië, zijn onderweg.

Personeelstekort raakt ook Black Friday

Personeelstekort lijkt een rol te spelen: de beide havens in Californië hebben zo’n 30 procent minder personeel dan voor de corona-uitbraak, schat nieuwssite Axios op basis van het locatiegegevens van telefoons in de havens. Vervolgens moeten producten nog per truck het land in – en ook aan truckonderdelen en vrachtwagenchauffeurs bestaat in de VS een tekort.

Lees ook: Is er voldoende speelgoed op voorraad voor Sint en Kerstman?

De Truckload Carriers Association schat dat vóór de pandemie al zo’n 60.000 extra vrachtwagenschauffers nodig waren – dat zijn er nu alleen maar meer. Chauffeurs gaan met pensioen, het vak heeft aan populariteit verloren en rijlessen hebben in de pandemie stilgelegen. De Amerikaanse posterij, USPS, moet bezuinigen en zet minder vliegtuigen in. Dat vertraagt de bezorging van pakketten nog verder.

Containers Black Friday lossen door het leger

Het Witte Huis maakt zich zorgen en overwoog zelfs al om militairen van de National Guard op te roepen om te helpen alle containers te lossen en vervoeren, bericht The Washington Post. Een branchevereniging van kleding- en schoenenverkopers heeft daar om gevraagd.

Lees ook: Speelgoedketens: geen tekorten, wel langere levertijden feestdagen

Ook de rest van de wereld heeft te maken met verstoorde leveringsketens, maar in Amerika vreest de regering van Joe Biden de schuld te krijgen van lege schappen, vertraagde bestellingen en hogere prijzen rond de feestdagen. ,,Kerstcadeaus waren nooit te laat toen president Trump de leiding had’’, sneerde Congreslid Jim Jordan uit Ohio al op Twitter. Een collega uit Florida, Byron Donalds, beeldde Joe Biden af als the Grinch, het groene monster dat in een klassiek kinderboek kerst ‘steelt’.

Biden nodigde vorige week havendirecteuren, grote retailers en de vakbond van havenwerkers uit in het Witte Huis in de hoop de invoer van producten te versnellen. Hij kondigde aan dat havens in Californië voortaan 24 uur per dag doordraaien, en dat logistieke firma’s als UPS en FedEx op zijn verzoek ook meer uren gaan doorwerken. De vakbond ging akkoord met extra diensten.

Walmart en Target zetten eigen vrachtschepen in

Om de kerstvoorraden op tijd aan te vullen, zetten grote winkelketens als Walmart en Target hun eigen vrachtschepen in. Ze vliegen soms zelfs producten in, wat erg prijzig is. Kleine ondernemers kunnen dat niet. Retailkenners raden Amerikaanse consumenten aan om niet langer te wachten met het kopen van kerstcadeaus, of om voor cadeaukaarten te kiezen. Die kunnen ze dan besteden als hebbedingen weer voorradig zijn.

Lees ook: Feestdagen: hoe speelgoedgigant Mattel mogelijke leveringsproblemen omzeild

De problemen zullen tot in het nieuwe jaar voortduren, verwachten kenners. Voor Biden is het reden nog meer nadruk te leggen op het terughalen van fabriekscapaciteit naar Amerika, na decennia waarin veel productie is uitbesteed aan lagelonenlanden als China. ,,Nooit meer mogen we te zeer afhankelijk zijn van één bedrijf of één land of één persoon in de wereld, vooral wanneer landen onze waarden niet delen als het gaat om arbeids- en milieunormen”, zei Biden in een toespraak na zijn overleg met havens en vervoerders. ,,Nooit meer mogen ons land en onze economie niet in staat blijken om cruciale producten te maken omdat we geen toegang hebben tot materialen.”

Normaal gesproken gaan de tv’s en stofzuigers bij grote retailers als Walmart en Amazon (foto: een van hun bezorgers) in de uitverkoop op de dag na Thanksgiving, eind november. Maar bedrijven vrezen leveringsproblemen rond de kerstdagen, nu internationaal zeecontainervervoer en binnenlandse logistiek flink zijn ontregeld. Foto: Getty Images.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws