Aangeboden door bol.com

Branded Content E-commerce

Hoe bol.com data voor iedereen slim toegankelijk maakt

'Data is je meetmethode om te zien of de acties die je doet zin hebben. Alles wordt er heel transparant door.' Frank Maessen en zijn bol.com-collega’s zijn dagelijks in de weer om partners zoveel mogelijk nuttige data te bieden.

Fleur Baxmeier 28 september 2021

Frank Maessen HV bolplatform0259 Cropped

,,Aan de ene kant heb je de klant die op zoek is naar een specifiek artikel voor een bepaalde prijs, met een bepaalde levertijd. Aan de andere kant heb je de partner die precies dat artikel in huis heeft. Dit maakt samen een happy match". Wat Frank Maessen, propositiemanager op de data-afdeling van bol.com, verwoord is dat door data-inzichten te delen, hij probeert de partner dichter bij de klant te brengen.

Frank Maessen (36) | Bol.com’er sinds 2012

Frank Maessen werkt als propositiemanager op de data-afdeling van bol.com. LinkedIn profiel

Inzicht in zoekwoorden

Een voorbeeld. ,,De woorden die klanten in de zoekbalk typen, geven bijvoorbeeld interessante inzichten in de behoefte van klanten in een specifieke periode. Op dit moment wordt het meest gezocht op ‘Pokémon kaarten’ en ‘Playstation 5’. Over een maand zal dat weer anders zijn. Partners kunnen deze data gebruiken om hun assortiment te verbreden door deze artikelen toe te voegen. Of juist productinformatie te verbeteren, want blijkbaar zoeken mensen met bepaalde termen naar dat artikel."

,,Data is je meetmethode om te zien of de acties die je doet zin hebben. Alles wordt er heel transparant door. Stel: jij hebt een conversie van 8 procent en gaat na een bepaalde verandering naar 9 procent, dan kun je denken: dit gaat goed, ik heb iets veranderd en het is beter geworden. Dat klopt, behalve als de concurrentie ook een procent is gestegen. Of misschien was het een extreem warme week en steeg de vraag naar zwembaden. Dan kwam de groei mogelijk door het mooie weer en niet doordat je iets hebt veranderd. Het goed filteren en interpreteren data ligt altijd ten grondslag aan de verklaring waarom het goed of niet goed gaat. Je kunt ermee toetsen of het gevoel dat je hebt daadwerkelijk ergens op is gebaseerd. Anders blijft het bij een onderbuikgevoel.’

Data: kwaliteit boven kwantiteit

,,We delen zoveel mogelijk data met onze partners die ze op enige wijze kan helpen groeien. Maar niet alles – daarmee zou je gillend gek worden; we kiezen in deze kwaliteit boven kwantiteit. Daarom filteren we de data die we met onze partners delen zorgvuldig".

,,Een mooie recente toevoeging is de data die we in samenwerking met Omnia Retail toevoegen. Partners kunnen hierin per aangeboden artikel zien wat de verkoopprijs is van andere partners bij bol.com en daarbuiten. Dat is heel nuttig, want een scherpe prijs bij bol.com is pas relevant als dat ook een scherpe prijs in de online markt is. Op die manier kun je als partner een gerichte prijsstrategie voeren die succesvol is over de hele linie, waardoor je optimaal gaat verkopen."

Betrouwbaar voor klant én partner

Een platform kan alleen succesvol zijn als het betrouwbaar is voor de klant én voor de partner, stelt Frank Maessen. ,,Daarom hebben we duidelijke afspraken vastgelegd in het partnercontract. Daarin staat wat we wel en niet met de data van partners kunnen doen. We beloven bijvoorbeeld dat data die we delen met partner X nooit zal onthullen wat partner Y precies heeft gedaan op ons platform. Dit geldt ook voor het productaanbod dat bol.com zélf verkoopt. Dat is ook helemaal niet onze wens. De data die wij aan onze partners geven, is puur bedoeld om ze verder te helpen".

Wat te doen met al die data?

Wat Maessen en zijn collega's zien, is dat niet elke ondernemer even goed weet wat er met al die data moet gebeuren. ,,Er is vaak een diepere analyse nodig om meer inzicht te krijgen. Daarom geloven we erin dat we veel partners beter kunnen helpen door data om te zetten in inzichten en aanbevelingen. Wat we het liefst zouden willen, is dat elke partner een eigen advies krijgt dat altijd up-to-date is. Zo willen we data voor iedereen toegankelijk maken."

,,We delen zoveel mogelijk data en, in de nabije toekomst, zoveel mogelijk persoonlijke inzichten en aanbevelingen. De aanbevelingen zijn binnenkort voor iedereen beschikbaar in jip-en-janneketaal: klik hier om je prijs aan te passen, klik hier om je productinformatie te wijzigen, klik op dat plaatje om extra foto’s toe te voegen. Daarnaast plaatsen we op het Partnerplatform van bol.com drie keer per jaar een lijst met artikelen die we missen bij bol.com".

White spots

,,White spots noemen we dat; artikelen waar wel vraag naar is, maar die niet of niet genoeg worden aangeboden. Op het Partnerplatform delen we ook relevante data over de sales forecast. Daarin vind je algemene verkoopprognoses, zoals wat je kan verwachten van de feestmaanden. Dat helpt zeker startende partijen, die de kracht van bol.com nog niet zo goed kennen.’

,,We gaan vanuit bol.com steeds meer data ontsluiten richting merkeigenaren. We geloven dat deze groep aanbieders meer inzichten nodig heeft om hun merk te laten groeien bij bol.com. Dat gaat bijvoorbeeld om inzichten in welke klantgroepen jouw merk kopen, hoe groot jouw merk is ten opzichte van de productgroep en hoe vaak jouw merk retour wordt gestuurd via bol.com. De antwoorden hierop helpen de merkeigenaar het merk verder uit te bouwen".

Daarnaast gelooft Frank Maessen dat je als nieuwe partner een toegevoegde waarde moet leveren aan het platform. ,,Er zijn op dit moment bijvoorbeeld 56 partners die Apple Airpods aanbieden. Het heeft alleen nut om aanbieder 57 te worden als je waarde toevoegt, bijvoorbeeld door een lagere verkoopprijs of een snellere levertijd. Zo trek je klanten naar je toe en groei je harder."

Inzicht voor jou

Zet het aanbod van je webshop af tegen de white spots. Zo kun je eenvoudig zien of je op basis van behoefte van de bezoekers van bol.com artikelen aan je assortiment kan toevoegen.

Ben jij een pro in e-commerce en wil je méér in-depth kennis? Bezoek het partnerplatform van bol.com voor trends, expertvisies en platformondernemen in de praktijk.