Kennis E-commerce

Checklist webshop beginnen: 5 punten om niet te vergeten

Welke checklist om jouw webshop te beginnen heb je nodig? Het is belangrijk om een aantal stappen niet over het hoofd te zien. Want natuurlijk begrijp je dat je producten moet toevoegen en dat daar foto’s bij horen. Maar, hoe zit het voor die tijd met wat je voor elkaar moet krijgen? We delen een stappenplan om een webshop te beginnen. Zo weet je precies wat je nodig hebt om een webwinkel te starten. Lees online wat je nodig hebt, om niets over het hoofd te zien. Heb je bijvoorbeeld voor de webshop een KvK-nummer nodig? Wij leggen het je uit.

Van onze redactie 9 juni 2022

Webshop starten checklist

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock

Stappenplan webshop beginnen: zo pak je het aan

Met dit stappenplan om een webshop te beginnen zorg je ervoor dat je in de voorbereidingsfase niets over het hoofd ziet:

 1. Inschrijven bij de KvK
  Je bent wettelijk niet verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Toch is het verstandig om dat wel te doen. Dan kun je zakelijk inkopen en afspraken maken met andere leveranciers en relaties. Andersom straalt het professionaliteit uit naar jouw klanten. Bovendien vraag je met het KvK-nummer ook meteen een btw-identificatienummer (btw-id) bij de Belastingdienst aan.

 2. Gemeente laten weten
  Je mag niet zomaar een bedrijf aan huis starten. Dat wil zeggen, de gemeente bepaalt of je daar toestemming voor krijgt. Breng de gemeente dus op de hoogte van je plannen. Misschien moet je een aparte ruimte huren voor jouw webwinkel, omdat je hier thuis geen toestemming voor krijgt.
  Let op: heb je een huurhuis? Vraag dan toestemming aan jouw verhuurder. Woon je in een koopappartement? Vraag de Vereniging van Eigenaren om toestemming.

 3. Domeinnaam en webhosting
  Registreer een domeinnaam voor jouw webshop. Dat is het adres op internet. Neem daarbij een pakket af voor webhosting. Vraag het webhosting-bedrijf of je met het pakket dat je kiest een webshop kunt starten, bijvoorbeeld met WordPress en WooCommerce of met een van de beschikbare pakketten.

 4. Auteursrechten vastleggen
  Het is belangrijk dat je het auteursrecht hebt over content die je publiceert. Het gaat om teksten, afbeeldingen, video’s en andere informatie die je in de webshop aanbiedt. Creëer de content zelf of koop die in. Zorg ervoor dat je weet hoe het auteursrecht geregeld is.

 5. Algemene voorwaarden opstellen
  Stel algemene voorwaarden op voor jouw webshop. Of meld je aan voor een keurmerk of bij een branchevereniging. Vaak kun je daar gebruik maken van een modelovereenkomst. Die kun je aanpassen naar jouw specifieke situatie.

Checklist webshop beginnen

Loop de bovenstaande checklist om jouw webshop te beginnen goed na. Daarmee voorkom je dat je een paar praktische zaken over het hoofd ziet. Vervolgens kun je aan de slag met jouw producten, met de betaalmethoden en bijvoorbeeld de verzending naar klanten die online bestellen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws