Nieuws E-commerce

Directeur bol.com Huub Vermeulen wil Black Friday eerder in het jaar

Koopjesfestijn Black Friday moet in Nederland naar voren worden verplaatst. Dat zegt de directeur van bol.com, Huub Vermeulen (55). Nu valt Black Friday, dat traditioneel door de Amerikanen eind november wordt gevierd, volgens hem te dicht op het sinterklaasfeest.

Elisa Hermanides 29 november 2019

Huub Vermeulen blackfriday bol

Bol.com-directeur Huub Vermeulen opteert voor een Black Friday eerder in het jaar. (Foto: Sem van der Wal/ANP)

Vermeulen in een interview in dagblad Trouw: ,,de Amerikaanse feestdag Thanksgiving bepaalt nu wanneer het Black Friday is, namelijk de eerste vrijdag daarna. Dat is een geschikt moment voor de Amerikanen want dan kunnen ze alvast hun kerst-aankopen doen. Maar in Nederland en België is het helemaal niet handig vanwege pakjesavond. Dat die twee dagen zo dicht op elkaar vallen, veroorzaakt ongekende drukte bij webwinkels als bol.com.''

''Direct na Black Friday komt de maandag voor Sinterklaas, traditioneel voor ons de drukste dag voor pakjesavond''

Huub Vermeulen, directeur bol.com

Sinterklaas

Zeker dit jaar valt Black Friday ongelukkig. ,,Direct na Black Friday komt de maandag voor Sinterklaas, traditioneel voor ons de drukste dag voor pakjesavond”, zegt Vermeulen. Volgens hem kan dat dit weekend problemen opleveren in de logistiek. ,,Je loopt het risico dat er in de keten van leverancier, magazijn en thuisbezorging vertraging optreedt.”

De oplossing volgens de bol.com-directeur: Black Friday in Nederland op een vroegere datum zetten. Dan kunnen de risico’s van een vertraagde bezorging van pakketjes worden vermeden.’ De webwinkel wordt in dat idee gesteund door branchegenoten.

Lees ook: Scoren tijdens Black Friday 2019? Zo win je sceptici voor je

Dit jaar begon bol.com al eerder met kortingen onder de noemer Black Friday, op 22 november. Dat deden concurrenten Mediamarkt en Coolblue ook.