Nieuws E-commerce

Kleine Italiaanse wijnboeren leveren via Onwine persoonlijk aan de Nederlandse consument

Ken je dat: je hebt ooit op vakantie in Italië bij dat leuke wijnboertje die heerlijke wijn geproefd. En een paar flessen meegenomen naar Nederland. Maar ja, die doos raakt op en je kunt die wijn nergens in Nederland kopen. Kón. Want Gijs van Opstal, Geerco Coremans en Casper Hendriks hebben het met hun platform Onwine mogelijk gemaakt om dat nu wél te doen.

Anke Derkse 29 juli 2021

Wijn boer wijngaard druiventros

Een wijnboer aan het werk in de wijngaard van de Italiaanse familie Abrigo. Foto: Abrigo

Dat corona in (Noord-)Italië hard heeft toegeslagen, mag bekend zijn. Een van de gevolgen was dat de plaatselijke wijnboeren hun afzet zagen verschrompelen als druiven aan een zieke wijnrank. De lokale horeca ging op slot en de toeristen bleven weg. Dat ging Esther Honée en Aad van Opstal, die sinds enkele jaren in de Noord Italiaanse regio Piemonte wonen, aan het hart.

Ze wilden de kleine wijnboeren die ze kenden helpen en bedachten dat die wel wat flesjes naar Nederlandse vrienden konden opsturen. Helaas maakte de fiscale regelgeving dat niet eenvoudig. Zoon Gijs van Opstal: ,,Je kunt zo ongeveer alles online kopen, maar met artikelen waar accijns op zit kan dat niet zomaar. Samen met twee vrienden, Geerco en Casper, hebben we toen de koppen bij elkaar gestoken en zijn we gaan zoeken naar een oplossing. Wij dachten namelijk dat het wel zou moeten kunnen.”

,,Na enkele gesprekken en nadat we ons administratieve systeem helemaal goed hadden uitgewerkt, kregen we alle medewerking van Douane en Belastingdienst''

Geerco Coremans, Onwine

Belastingdienst zeer coöperatief met ondernemers Onwine

De drie vrienden gingen in gesprek met de Belastingdienst en Douane. Geerco Coremans: ,,De regelgeving is gericht op grote importeurs en niet op kleine bedrijven die rechtstreeks willen versturen naar particulieren. Na enkele gesprekken en nadat we ons administratieve systeem helemaal goed hadden uitgewerkt, kregen we alle medewerking van Douane en Belastingdienst.''

,,De aanvankelijke terughoudendheid had vooral te maken met het rechtstreeks versturen naar particulieren. Iemand moet accijns afdragen in Nederland. Dat doet de particulier niet en de Italiaanse wijnboer heeft daar geen verstand van. Dat probleem hebben wij nu met Onwine getackeld door de accijnsbetaling van alle bestellingen, namens de aangesloten wijnboeren, maandelijks af te dragen. Het heeft ons een halfjaar gekost om een en ander te bewerkstelligen, maar we konden uiteindelijk dan toch in februari van dit jaar echt van start.”

Van links naar rechts: Geerco, Gijs en Casper van Onwine.

Wijndrinkende Nederlanders kunnen kleine Italiaanse wijnboeren ondersteunen

Ook voor de wijnboeren is het nieuw dat ze opeens hun wijn kunnen aanbieden aan mensen in het buitenland. ,,We moeten de wijnboeren aan de hand meenemen en hen soms zelfs uitleggen dat het echt legaal is wat we doen en dat zij er voordeel van hebben”, vertelt Gijs. ,,Mond-tot-mondreclame helpt daarbij natuurlijk goed. Wij laten de aangesloten boeren helemaal vrij in welke wijnen ze via onze website willen verkopen en ze bepalen ook zelf de prijs. Het enige wat zij aan ons betalen, is een jaarlijkse bijdrage in het onderhoud van de website en een kleine marge per verkochte fles.”

Het gaat de heren om het sociale aspect van het ondersteunen van de kleine wijnboeren. Maar ook willen ze hiermee de traditionele wijnwereld met importeurs opschudden. Daarnaast willen ze, samen met Aad en Esther in Italië, de Nederlandse consument op een kleinschalige, persoonlijke en betaalbare manier in aanraking brengen met deze unieke wijnen die voorheen minder makkelijk verkrijgbaar waren in Nederland.

Lees ook: Dubbelproost voor Neleman Wijnen: 2,5 miljoen sharefunding en Jumbo-deal

Filmpje bij wijnboerenabonnement: persoonlijk contact met de consument

De uitspraak dat de wijn ‘direct van de wijnboer’ komt, kun je bij Onwine gerust letterlijk nemen. Coremans: ,,Je bestelt je wijn via ons platform bij de wijnboer van je keuze. Jouw bestelling komt dus niet alleen in ónze mailbox, maar ook in die van de betreffende wijnboer. Zodra hij de bestelling ziet, duikt hij zijn wijnkelder in, haalt er de flessen tevoorschijn, verpakt ze eigenhandig in de doos, voegt er een persoonlijke noot bij en zorgt voor de verzending. Bij een wijnboerenabonnement ontvangt de klant zelfs een filmpje via de mail waarin de wijnboer een toelichting geeft op de gekozen wijnen. Alsof je bij de wijngaard zelf een proeverij meemaakt. Persoonlijker kunnen we het niet maken…”

De Italiaamse wijnfamilie Abrigo, aangesloten bij Onwine.

Uitbreiding naar de Belgische en Duitse markt en Frankrijk op de radar

Wat begon als het helpen van een paar bevriende wijnboertjes in Piemonte, is inmiddels uitgegroeid tot een platform met ruim vijfentwintig van deze kleine Italiaanse wijnproducenten, ook buiten Piemonte. Maar wat als de horeca straks weer helemaal opengaat en de toeristen weer massaal komen?

,,We zien dat het concept aanslaat, zowel bij consumenten als bij de wijnboeren. Voorlopig hebben de aangesloten boeren nog voldoende voorraad en zijn er nog veel nieuwe wijnboeren te ontdekken. We zijn zelfs al bezig met uitbreiding naar de Belgische en Duitse markt. Daarna willen we zeker ook gaan onderzoeken of we met Franse wijnboeren in zee kunnen gaan en wie weet volgen er dan nog meer mooie wijnlanden. Overal vind je wel kleine wijnboeren die we dit concept kunnen aanbieden. We kunnen nu alle Italiaanse wijnboeren die in aanmerking komen aansluiten op het platform. En zodra we de vergunningen in andere EU-landen hebben kunnen we ook hier de markt veroveren. We zijn voorlopig nog niet ‘uitgeboerd’.”

Lees ook: Massaal aan de rosé in lockdown: import vertienvoudigd

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws