Nieuws E-commerce

Amarins (11) heeft nu al haar eigen bedrijf: ‘Over 5 jaar wil ik mijn ouders in dienst hebben’

Ze is pas 11 jaar oud, maar weet precies wat ze wil. Amarins Bronsema runt al meer dan een jaar een eigen bedrijf. Haar gepersonaliseerde T-shirts, mokken, muismatten en andere producten gaan het hele land door en gaan zelfs de grens over. ,,Ik heb T-shirts gemaakt die naar Canada zijn verstuurd.”

Esther de Kloe 6 oktober 2022

Jonge ondernemer amarins bronsema 11 eigen bedrijf gepersonaliseerde t shirts

Amarins Bronsema is pas 11 jaar oud maar super ambitieus. Ze runt al meer dan een jaar haar eigen bedrijfje. Foto: Ricardo Smit

De keukentafel van haar ouders in Hoogland ligt bezaaid met spullen. Onderzetters, koffertjes, shirts en hoodies. Allemaal spullen die Amarins bedrukt. Te midden van dat alles staat de pers die ze aanschafte om professioneel te werk te kunnen gaan.

Met succes, want na bijna iedere schooldag op het Amsfort College, is ze met haar bedrijf bezig. ,,Ik heb vanmiddag zelfs op school nog even reclame gemaakt. Ik moest een tekst voorlezen en dat vind ik niet zo leuk. Maar ik zei: Prima als ik het moet doen, maar dan mag ik wel even reclame maken voor mezelf. Dus ik heb een tekst voorgelezen over mijn eigen bedrijf.”

Lees ook: Deze 9-jarige ondernemer heeft zijn eigen knutselonderneming

Iets meer dan een jaar geleden groeide de onvrede. Want met 7,50 euro zakgeld per maand en een klein gat in de hand, was een felbegeerde GoPro ver buiten bereik. Werken in een supermarkt of een krantenwijk lopen? Daar was ze nog te jong voor. Dus besloot ze om het over een andere boeg te gooien en zzp’er te worden.

Tijdens een fietstochtje met haar vader besprak ze haar plan. Met de verkoop van armbandjes en al snel ook gepersonaliseerde T-shirts en andere producten onder de naam AmarinsB collection, hoopte ze dat het geld binnen zou stromen.

Ondernemende familie moedigt handelsgeest aan

Haar vader en moeder, zelf ondernemer, konden de handelsgeest van hun dochter alleen maar aanmoedigen. Maar niet voor er een heus ondernemingsplan op tafel lag. Ondernemen is leuk, maar Amarins moest wel met een onderscheidend idee komen. Dat werden gepersonaliseerde paardenshirts, hoodies en petjes uit de lijn Equestrian (het Engelse woord voor ruiter). ,,Als je een foto opstuurt van een paardenhoofd, bewerk ik hem met een tekenprogramma en druk hem op een shirt”, legt de 11-jarige uit in het AD.

Vader Bronsema bleek een gewillig investeerder. Naast de hobbypers die al in huis stond, beschikt Amarins dus over een nieuwer model, een mokkenpers, een pettenpers en binnenkort ook over een pers die automatisch werkt en waarvoor spierkracht niet meer nodig is.

Lees ook: Tijmen (13) verkoopt eieren aan de deur: ‘Ik zit nu op 900 à 1000 eieren per week’

‘Ik heb nog een lening lopen’

Hoeveel haar maandelijkse zakcentje nu al gestegen is? ,,Dat is nog lastig, want ik heb alles wat ik tot nu toe verdiend heb, direct weer in mijn bedrijf geïnvesteerd”, zegt Amarins wijs. ,,En ik heb nog een lening lopen bij mijn vader.”

Haar grootste succes tot nu toe was misschien wel de bestelling voor de avondvierdaagse in Hoogland. ,,Basisschool De Kosmos wilde T-shirts met daarop de tekst ‘Kosmonautjes'. 305 stuks.” Heel de familie hielp mee om de bestelling op tijd af te krijgen. ,,Daarvoor had ik gezegd dat ik nooit een bestelling zou aannemen boven de honderd stuks. Maar toen deze kwam dacht ik: ‘Dat is wel goed geld verdienen!’”, zegt ze met een grijns van oor tot oor.

"Over vijf jaar hoop ik mijn ouders in dienst te nemen en hun kantoor helemaal voor mijn bedrijf te hebben geclaimd"

Amarins Bronsema

‘Wie zit er nog op Facebook?’

De ambitieuze tiener is nu genomineerd voor een FOTY-award (freelancer of the year, red.) van ZZP Nederland, een organisatie voor zelfstandigen zonder personeel. In de promotievideo die ze moest maken voor de wedstrijd blaakt ze van zelfvertrouwen: ,,Over vijf jaar hoop ik mijn ouders in dienst te nemen en hun kantoor helemaal voor mijn bedrijf te hebben geclaimd”, zegt ze met zelfverzekerde blik in de camera.

Nu is het zaak om die video onder de aandacht te krijgen. ,,Het gekke is dat je alleen verder kunt komen als mensen de video bekijken, leuk vinden en delen op Facebook. Maar wie zit daar tegenwoordig nog op?!”

Met 2.500 euro die ze kan winnen voor de inrichting van haar eigen kantoor, hoopt een stukje van de werkplek van haar ouders te verbouwen tot haar eigen domein. De schaalvergroting kan ze misschien wel gebruiken, want de wens voor de GoPro is inmiddels overboord. Amarins droomt nu over een eigen paard. Nog harder sparen dus.

Lees ook: Luuk (11) is misschien wel de jongste koopman van Nederland: ‘Allerleukst is het contact met mensen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws