Nieuws E-commerce
Kerstboom steeds vaker online en al voor Sinterklaas in huis
Het laatste heilige huisje is om. De kerstboom wordt inmiddels fanatiek online besteld en al voor Sinterklaas opgetuigd in de woonkamer geplaatst. ,,De consument wil gewoon al vanaf eind november gezelligheid, juist in deze tijd”, zegt de Groningse kersboomverkoper Henk Jan Bijmolt. Elke dag rijden vijf busjes van zijn bedrijf door heel Nederland om bomen af te leveren.

Consumenten kopen hun kerstboom vaker online en al voor 5 december. Foto: ANP
Even een herinnering uit de oude doos ophalen. Vroeger gingen de vaders – de mannen - een boom scoren bij vaak geïmproviseerde kerstboomverkoopplaatsen. Het was zo’n plek met een hek eromheen en bij de ingang stond zo’n pipowagen. Als de kinderen meegingen dan was er warme chocolademelk. Maar, met nadruk op maar, de boom werd pas aangeschaft ná 5 december als de goedheiligman allang aan boord was richting Spanje.
Nu is het anders, vertelt Henk Jan Bijmolt, van het Groningse houtbedrijf Gadero. Hij verwacht dit jaar zeker met zijn onlinebomenhandel 30 procent te groeien ten opzichte van vorig jaar. ,,Het traditionele ophalen is op zijn retour. De consument lijkt geen zin meer te hebben in gesleep en gezeul. Vroeger moest je zo’n zware boom in je achterbak smijten en thuis driehoog zien te krijgen. Je bestelt nu bij ons een zilverspar (Abies koreana) of een Nordmann spar en wij leveren de boom thuis af. Als de klant het wil, tuigen we de boom ook nog eens op.”
De wensen van de consument zijn grillig. Vroeger was het halen van de kerstboom en het optuigen hét moment om aan de kerstdagen te gaan denken. Bijmolt constateert dat door de komst van inmiddels aardig wat onlinekerstbomenbestelwebsites ook de tijd van leveren is veranderd, namelijk al ruim voor 5 december. ,,Bizar dat deed je vroeger gewoon niet. Sinterklaas is ook veranderd, ach daar staat nu een opgetuigde kerstboom naast. Het maakt de woonkamer.’
De tekst gaat onder de foto verder.
Groningse kersboomverkoper Henk Jan Bijmolt, eigenaar van houthandel Gadero. Foto: Gadero
Traditiedeskundige Ineke Strouken heeft daar wel een verklaring voor. ,,Juist dat knusse, dáár zijn we zo naar op zoek”, zegt ze tegen het AD. ,,Nu met corona hebben we blijkbaar heel erg de behoefte aan een knus winternestje. Ik had nog nooit kerstbomen gezien voor Sint-Maarten, maar dit jaar wel. Het is een moeilijke tijd. We zijn bezorgd, weten niet hoe lang dit nog gaat duren en hoe het er allemaal uit gaan zien. Dan zoeken we geborgenheid.”
Nederlandse kerstboomkwekers verkoper meer grotere bomen
Overigens moet voor de boom in de buidel worden getast. Een ferme Nordmann kost bij Gadero 169,95 euro (hoogte tussen de 3,75 en 4 meter/inclusief bestellen). De prijs schrikt de consument niet af constateert de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK). Er wordt 9 procent meer echt verkocht dan vorig jaar, zeggen de kwekers. ,De vraag naar echte kerstbomen is dit jaar weer groot. De consument heeft een goed gevoel bij een echte kerstboom. Deze trend is al een aantal jaren te zien”, aldus VNK-secretaris Jaap Bolhuis. ,,De Nordmann is nog altijd één van de populairste kerstbomen gevolgd door de omorika, fraseri, fijnspar en de blauwspar. Opvallend is ook de stijgende vraag naar grote kerstbomen boven de 2 meter. Kerst moet ‘groots’ gevierd worden.”