Nieuws E-commerce

Na kritiek op overheidssteun mogelijk nieuw Nederlands alternatief Booking.com

Het is zonder twijfel een van de grootste techsuccessen uit de Nederlandse historie: Booking.com. De inmiddels multinational - omzet 8,5 miljard euro, winst 1,7 miljard euro - verliest in eigen land aan sympathie en krijgt steeds meer kritiek na het aanvragen van overheidssteun vanwege de coronacrisis. En toen was daar een Linkedin-berichtje van Niels Meijssen.

Van onze redactie 11 mei 2020

Laatste update: 12 mei 2020 14:00

Startup-strateeg en partner bij Todaytomorrow.nl Niels Meijssen liet zijn onvrede blijken in een berichtje op zijn LinkedIn-account, over de aanspraak die Booking.com gaat maken op de NOW-regeling. Het was een hartenkreet, maar Niels Meijssen voegde er wel iets aan toe: bij meer dan 1000 reacties zou hij een crowdfundingcampagne opzetten om een nieuw soort boekingsite op te tuigen.

En reacties kreeg hij. De teller staat op bijna 38.000 likes en resulteerde onder meer in een berichtje met verwijzing naar beterboeken.nl, waar iedereen die Niels Meijssen wil blijven volgen en/of steunen zich kan melden.

Niels Meijssen was te gast in de wekelijkse dinsdag-uitzending van De Ondernemer op New Business Radio (bovenaan deze pagina te beluisteren) om over zijn vervolgplannen te vertellen.

LINKEDIN BERICHT NIELS MEIJSSEN - ruim 37.000 likes, ruim 1700 commentaren

Moeten we ons bevrijden van Booking.com? Het bedrijf is een winstmachine en verdiende vorig jaar meer dan 5 MILJARD dollar! Ook kocht het in 2018 voor maar liefst 14 miljard dollar eigen aandelen in. Nu vragen ze noodsteun aan bij de belastingbetaler, een bloody shame als je het mij vraagt.

Als maker van digitale producten was ik inhoudelijk al geen fan van Booking vanwege alle ‘dark patterns’ die ze toepassen op hun gebruikers (nog 1 kamer vrij, er kijken nu 5 mensen naar dezelfde kamer!!). Ook maken ze naar mijn idee misbruik van hun monopoliepositie door steeds hogere fees aan hotels te rekenen (eerst 8%, nu al gemiddeld 15%).

Het is mooi geweest, ik heb vandaag m’n account gedeletet ondanks de steengoede vindbaarheid van hotels. Je kunt bijna niet om Booking heen, maar bij 1.000 likes op deze post overweeg ik een crowdfunding te starten voor een alternatief boekingsplatform. Dan doen we het in een stichting, zonder knipperende kermis knoppen op de site en met een eerlijk verdienmodel voor hotels.

In dit artikel van de Volkskrant, Heeft Booking.com niet al genoeg cadeaus gehad van Vadertje Staat, blijkt onder meer hoe staatssteun aan Booking.com de solidariteit van belastingbetalers ondermijnt, zeker ook omdat het bedrijf zich tot nu toe zelf weinig solidair heeft getoond met door corona gedupeerde hoteleigenaren.

Op de kop van het Oosterdokseiland in Amsterdam is het internationale hoofdkantoor van Booking.com in aanbouw. Met een oppervlakte van 72.500 vierkante meter – ruim een derde van het Oosterdokseiland – is dit multifunctionele gebouw één van de grootste binnenstedelijke projecten van West-Europa.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.