Nieuws E-commerce

Liesbeth was directiesecretaresse, nu runt ze vrouwenwebshop voor mannen

Een geslaagd cadeau uitzoeken voor hun geliefde, dat valt mannen niet altijd mee. De Hengelose webshop Verrasjelief biedt uitkomst: via een keuzemenu krijgen ze de sojakaarsen en sushiservies op een presenteerblaadje aangereikt.

Nicole Besselink (AD) 4 juli 2023

Liesbeth ten Voorde webshop verrasjelief

Na een lange carrière als directiesecretaresse wilde Liesbeth ten Voorde, hier tussen een greep uit het assortiment van Verrasjelief, graag zelf aan het roer van een bedrijf staan. Foto: Wouter Borre

Het lampje ging branden toen Liesbeth ten Voorde (46) een kennis tegenkwam die zich een beetje in de nesten had gewerkt. „Hij had een cadeau gekocht voor z’n vriendin dat niet helemaal in goede aarde was gevallen: een bon voor de Blokker. Toen dacht ik: goh, misschien zijn er wel meer mannen die het moeilijk vinden om een leuk cadeau uit te zoeken.”

Ze ging niet over één nacht ijs en deed eerst marktonderzoek. „Ik peilde via LinkedIn 100 mannen en 86 van hen gaven aan dat ze het wel handig zouden vinden als er een platform zou zijn om cadeaus voor hun geliefde uit te zoeken.” Dat gaf Ten Voorde genoeg vertrouwen om na een carrière als directiesecretaresse aan een nieuw ondernemersavontuur te beginnen en in 2018 Verrasjelief.nl te lanceren, zo vertelt ze aan het AD.

''Als ondernemer word je regelmatig benaderd door bedrijven die zeggen dat ze je bovenaan de Google-zoekresultaten kunnen krijgen. Dat is niet zo''

Liesbeth ten Voorde

Tas van Portugese kurk of een vrolijke fles sangria

Ze bekent dat dit niet meteen van een leien dakje ging. „Op het gebied van online marketing heb ik veel leergeld betaald. Als ondernemer word je regelmatig benaderd door bedrijven die zeggen dat ze je bovenaan de Google-zoekresultaten kunnen krijgen. Dat is niet zo. Nu zeg ik: ‘Oké, ga twee maanden je gang, ik betaal je als het iets heeft opgeleverd’. Dan houden ze het snel voor gezien.”

Cadeauzoekers worden in haar webshop aan de hand genomen. Ze kunnen aangeven voor wie ze iets zoeken, voor welke gelegenheid en filteren op bepaalde interesses. Een man die zijn reislustige eega op hun trouwdag met iets wil verrassen, komt uit bij een tas van Portugese kurk of een vrolijke fles sangria. Is ze meer van het kokkerellen? Dan tipt de site porseleinen sushiservies als cadeau.

Lees ook: Christina Hadinoto (Contour Lab): zo draagt haar startup met AI bij aan een duurzamere modesector

Mooi ingepakt en met handgeschreven briefjes op de post

De meeste kopers zijn tussen de 35 en 50 jaar en wonen in het westen van het land, weet Ten Voorde inmiddels. „Misschien zijn ze daar meer gewend om online dingen te bestellen. Want als je even naar de winkel wil om een cadeautje te kopen, ben je zo 10 euro aan parkeerkosten kwijt.” Ze gaat ervan uit dat de meeste geschenken in de smaak vallen. „We hebben nagenoeg geen retouren.”

Afgaand op online recensies komt dat ook door de manier waarop Verrasjelief cadeautjes op de post doet: mooi ingepakt en met handgeschreven briefjes. Tien jongeren helpen na hun lessen beurtelings met inpakken. „Daarom komen mensen ook bij ons terug”, zegt Ten Voorde. „We zijn een webshop, maar maken de cadeautjes wel heel persoonlijk.”

Scholieren helpen met het klaarmaken van de bestellingen en weten hun weg te vinden tussen de stellingkasten, die vol staan met zeker 600 verschillende cadeaus. Foto: Wouter Borre

Moeder zit soms op de gekste momenten ‘even op de chat’

Ook opvallend: vrouwen bestellen net zo vaak iets op de site als mannen. „Mannen willen goed voor de dag komen, vrouwen willen lief zijn voor de ander. Dat heeft tijdens corona een vlucht genomen. Vriendinnen konden elkaar niet opzoeken, maar wilden elkaar wel een hart onder de riem steken. Sindsdien versturen we veel brievenbuspakketjes met iets liefs erin, zoals een engeltje of buideltje troost.”

Haar kinderen zijn er inmiddels aan gewend dat hun moeder soms op de gekste momenten ‘even op de chat’ zit om vragen van klanten te beantwoorden. „Ik heb de mooiste baan die er is: ik ben de hele dag bezig met mensen blij maken. Tegelijk relativeert het werk ook. Als ik een kaartje schrijf na een sterfgeval, denk ik: wat klaag ik nou over mijn kind dat z’n sokken niet in de was doet?"

''Op een dag gaan er ongeveer dertig pakketjes op de post, rond Moederdag en Valentijnsdag schiet de teller in de honderden''

Liesbeth ten Voorde

Ondernemer doet inspiratie op bij beurzen en op sociale media

Wie googelt op ‘cadeau voor haar’ of ‘cadeau voor vrouw’ krijgt nu al snel Verrasjelief in beeld. Op een dag gaan er ongeveer dertig pakketjes op de post, rond Moederdag en Valentijnsdag schiet de teller in de honderden. Ook heeft Verrasjelief nu een zakelijk zusje: Pakjeaandacht. „We mochten vorig jaar samen met andere Hengelose ondernemers ruim 800 kerstpakketten samenstellen voor de gemeente Hengelo”, vertelt de onderneemster trots.

Voor haar cadeaus doet Ten Voorde inspiratie op bij beurzen en op sociale media en ze verkoopt alleen geschenken die ze zelf ook leuk zou vinden om te krijgen. Appeltje-eitje dus voor haar man, zou je denken. Wat hij de laatste keer aan haar gaf? Ten Voorde glimlacht. Nee, niets uit haar eigen online marktkraam. Maar wel een klassieker waarmee je als man ook gegarandeerd punten scoort: een mooie bos bloemen.

Lees ook: Fysieke winkel naast je webshop? Mode-ondernemer Tess (23) heeft succes met twee locaties

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws