Nieuws E-commerce

Bezorgdiensten Picnic, Jumbo en Albert Heijn getest

Hoe is het gesteld met de Utrechtse boodschappenbezorgdiensten? Het AD probeerde het uit en liet Picnic, Jumbo en Albert Heijn voorrijden bij columniste Marieke Dubbelman in Leidsche Rijn.

Laura Romanillos en Marieke Dubbelman 28 november 2016

Appie 1065 1

Geen last van weer en wind, wachten voor de kassa en sjouwen met tassen. Online boodschappen doen klinkt als de hemel op aarde, maar het kost veel tijd aan zitten achter een computerscherm en op de dag dat er bezorgd wordt, moet er rekening gehouden worden met de bezorger. Als die al komt, want Picnic en Jumbo komen nog niet overal. Woon je in Amerongen? Dan is de bezorger sowieso van Albert Heijn. Picnic bezorgt alleen in Utrecht-stad. Jumbo ook daarbuiten, maar plaatsen als Lopikerkapel of Maarssen zijn nog onbereikbaar.

Prijs

Het grootste verschil tussen de verschillende diensten zit 'm in de prijs. Voor een boodschappenlijst met voor drie dagen eten voor een gezin, betaalden we bij Picnic 74,50 euro. Hetzelfde lijstje, met als enige verschil de doperwten die bij Picnic niet vers in het assortiment zitten, kostte bij AH 99,36 euro en bij Jumbo 89,94 euro.

Lees ook: Boodschappenbezorger Picnic groeit als kool: omzet verdrievoudigd naar 100 miljoen

Daarmee is Albert Heijn op een paar cent na 25 euro duurder dan de goedkoopste, Picnic. Daar moet wel bij vermeld worden dat zowel Jumbo als Albert Heijn 8 euro statiegeld meerekenden voor de twee opvouwbare kratten, waarin de boodschappen afgeleverd werden. Dat is een eenmalige investering, want de volgende keer zou het statiegeld dus al betaald zijn.

Kwaliteit

Een ander aandachtspunt bij het online boodschappen doen, is de kwaliteit. De houdbaarheidsdata van alle producten die we bestelden, bleken prima in orde. Alles was nog meerdere dagen houdbaar, de broden die we bestelden waren op de dag van bezorging verpakt, lazen we op de etiketten.

Temperatuur

Bij Picnic zijn de boodschappen minder koud. De kip is 4 graden en de Viennetta is niet meer hard bevroren. En dat terwijl het buiten net boven de 10 graden is. ,,Dat is niet de bedoeling'', zegt Picnic-eigenaar Michiel Muller. ,,We houden altijd rekening met de temperatuur buiten. Dan gebruiken we meer koeling in de wagens of we rijden vaker terug naar het distributiecentrum.''

Picnic kan dat doen, want de karretjes die in Leidsche Rijn rondrijden, waar we de boodschappen lieten komen, vertrekken uit The Wall. Het 'warehouse' van Picnic staat in Nijkerk.

Lees ook: Frits van Eerd - Jumbo-baas en autogek: 'Ik moet, ik zal, ik ga winnen'

Boodschappenbezorgdiensten: welke is de beste?

Boodschappen laten bezorgen. In Utrecht kun je kiezen tussen Picnic, Jumbo en Albert Heijn. Maar wegen de soms pittige bezorgkosten op tegen het gemak? En krijg je niet die zielige, geknakte sperzieboontjes die je, als je zelf mag kiezen in de supermarkt, nooit in je zakje zou stoppen?

Hebben de boodschappen niet te lijden onder de bezorging?

Zelfs als je in de winkel bij de kassa alles zelf zorgvuldig in je tas schikt, sneuvelt er nog weleens wat.

Nou, niet bij het online winkelen. Er zijn wat kleine schoonheidsfoutjes: zo sneuvelen er bij Albert Heijn vier kletskoppen en liggen de sperziebonen van Jumbo in de tas bij de gekoelde producten. Daardoor is er een handvol half bevroren en heel zielig geworden. Die moeten weg.

De zak chips komt er bij Jumbo prima doorheen. Het dessert Viennetta is zo bevroren dat je er een ruit mee zou kunnen ingooien. De thermometer die we in de kip stoppen, geeft 1,4 graden aan. Albert Heijn heeft ook een koude kip, 1,3 graden. De Viennetta is ook nog zo hard als steen.

Bij Picnic is de boel wel wat minder koud. De thermometer in de kip wijst 4 graden aan en de Viennetta begint aan de randjes toch al wat smeltverschijnselen te vertonen. ,,Dat is natuurlijk niet de bedoeling'', zegt eigenaar Michiel Muller van Picnic. ,,Jullie hebben toch wel een nieuwe gekregen? We houden altijd rekening met de temperatuur buiten. Dan gebruiken we meer koeling in de wagens of we rijden vaker terug naar het distributiecentrum.''

Waar komen de boodschappen vandaan?

Het centrale verzamelpunt van Picnic staat in Nijkerk. Dat is overdag zo goed als leeg. 's Ochtends komen de leveranciers naar het warehouse, waarna de bestellingen naar verschillende distributiecentra gebracht worden, zoals The Wall voor Leidsche Rijn. De boodschappen van Jumbo komen allemaal uit het 'E-fulfillmentcenter' in Den Bosch. Jumbo heeft als voordeel dan weer dat, als daar iets niet voorradig is, de bezorger van dienst eerst langs een Jumbo- supermarkt gestuurd wordt om het ontbrekende product aan te schaffen.

AH heeft drie 'home-shopcenters', in De Meern, Almere en Rotterdam die ingericht zijn als een winkel, maar waar de 'klanten' orderpickers zijn die de onlinebestellingen verzamelen. ,,Dat ziet er echt uit als een winkel'', zegt Selma Postma van AH Online. ,,En hij is ook zo ingericht dat het dus niet mogelijk is dat de koekjes ónder het wasmiddel terechtkomen.''

In dertien hubs, verspreid over het land, worden de boodschappen overgeladen naar de bezorgauto's die naar de klanten rijden.

Kun je je bestelling later nog aanpassen?

Vanwege de manier van werken kan er bij Picnic niks meer aan de bestelling veranderd worden, als die eenmaal gedaan is. WC-papier vergeten? Pech, want een bestelling moet minimaal 25 euro zijn. Dat is wel héél veel wc-papier. Bij AH en Jumbo kan er nog tot middernacht voor de dag van bezorging worden gewijzigd. De boodschappen van die laatste twee worden dan ook pas betaald aan de deur, met een pinapparaat en een bezorger die discreet een stapje terug doet bij het intoetsen van de pincode.

Hoe zit het verder met het bestelgemak?

Picnic werkt via een app en dus zijn we veroordeeld tot een kleiner scherm en soms onhandige vingers. Het assortiment is kleiner, maar daardoor ook wel overzichtelijk. En hoe klein is een klein assortiment? Nou, ze hebben geen verse doperwten, maar wél amandelmeel, glutenvrij pannenkoekenmeel, veel biologische producten en zelfs appelsap uit onze eigen regio.

Een groot assortiment kan ook tégen je werken. Zo is de site van Jumbo vrij traag. En AH heeft 544 soorten groenten, zie daar maar eens je weg in te vinden. Voordeel van de AH-site is dan weer wel dat die niet langzaam is én dat er heel veel recepten op staan. Zie je iets wat je lekker vindt, dan voeg je het recept toe aan je lijst, waardoor je zonder verder gedoe al je ingrediënten in één keer in je digitale mandje hebt.

Wat kost het?

Bij AH lopen de kosten voor de bezorging soms hoog op, op sommige tijdstippen zelfs tot 12,95. De goedkoopste mogelijkheid is 4,95 euro, maar dan weet je nooit of de bezorger om acht uur of om twee uur komt.

Bij Jumbo kies je voor een tijdsperiode van 3 uur, altijd voor 6 euro. Picnic heeft een tijdspanne van 2 uur en op de dag van de bezorging krijg je op je telefoon een paar berichten met de voortgang van de bezorger in zijn karretje. Dan weet je dus dat je nog best even de hond kunt gaan uitlaten of onder de douche kunt springen.

Conclusie?

Een conclusie is niet echt te trekken. Online boodschappen doen gaat prima. Welke je dan moet kiezen?

Wil je de goedkoopste, dan kies je Picnic. Verder is het een kwestie van smaak.