Nieuws E-commerce

Online marktplaats Orderchamp: groeibriljant op kampioenskoers

Wie in de Korte Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam even niet goed oplet, loopt de ingang van Orderchamp zo voorbij. Het hoofdkwartier van de digitale marktplaats die merken en retailers bij elkaar brengt, springt totaal niet in het oog, maar wat er zich achter de voordeur afspeelt, is des te opvallender. Het bedrijf dat nog maar twee jaar bestaat, vergaarde al meer dan 20 miljoen euro aan investeringsgeld en bewijst daar bijzonder efficiënt mee om te gaan.

Robbert Daalder 29 november 2021

Orderchamp online marktplaats joost brugmans

Joost Brugmans (ceo Orderchamp): ,,Als jij wilt inspelen op consumententrends en je klanten wilt blijven verrassen, heb je de hulp van data nodig." Foto: Eva Plevier.

,,We zijn in de afgelopen tijd inderdaad hard gegroeid”, begint ceo Joost Brugmans (33) vanuit zijn unieke kantoor dat eerder dienst deed als restaurant. ,,De Series-A investeringsronde in mei leverde 16,5 miljoen euro op en daarmee hebben we ons team qua grootte kunnen verdubbelen naar 75 mensen, een kantoor in Berlijn geopend en op internationaal vlak meer tractie gekregen.”

Aantal aangesloten merken en retailers in een half jaar tijd verdubbeld

Waar Orderchamp een half jaar geleden nog een online in- en verkoopplatform was waar 1.800 verschillende internationale merken en 30.000 retailers bij aangesloten waren, zijn de tellers inmiddels uitgeslagen naar 4.500 merken die toegang hebben tot 75.000 retailers en vice versa. Door deze formule ontstaan gunstige inkoopvoorwaarden zoals lage bestelminima, maar worden lokale assortimenten tegelijkertijd unieker. Retailers hebben een betalingstermijn tot zestig dagen en de verzending is gratis.

"Veel inkoop wordt nog altijd gedaan op buikgevoel. Dat hoort nu eenmaal bij retail, maar eigenlijk kan dat niet meer"

Lees ook: Scale-up Orderchamp haalt vele miljoenen op voor verdere groei

Orderchamp biedt kleine retailers tools om een eerlijkere strijd te voeren

Het is Brugmans’ voornaamste missie om kleine en middelgrote retailers de tools te bieden waarmee zij een eerlijkere strijd met de grote jongens als bol.com en Amazon kunnen voeren. ,,Voordat we met Orderchamp begonnen, zat ik in Lightspeed. Via dit ondernemersplatform kunnen retailers onder andere eenvoudig een online shop inrichten, hun voorraad beter managen en eenvoudig gebruik maken van klant- en data-analyses. We zien alleen dat veel ondernemers daar nog niet klaar voor zijn. Je moet dus meer voor ze uit handen nemen.”

,,Veel inkoop wordt nog altijd gedaan op buikgevoel”, zegt de jonge ceo. ,,Dat hoort nu eenmaal bij retail, maar eigenlijk kan dat niet meer. Nog nooit waren er zoveel merken op de markt als nu waardoor het onmogelijk is geworden om alles te overzien. Als jij wilt inspelen op consumententrends en je klanten wilt blijven verrassen, heb je de hulp van data nodig. En als je daar zelf niet mee kunt omgaan, doet Orderchamp het voor je. Op basis van jouw data presenteren wij die nieuwe, verrassende artikelen aan je zonder dat je daar erg in hebt. Net zoals Netflix dat doet.”

Het kantoor van Orderchamp aan de Korte Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam deed eerder dienst als restaurant. Foto: Eva Plevier

Dit is het verdienmodel van Orderchamp

Orderchamp rekent 20 procent commissie over de eerste bestelling en 12 procent commissie op de vervolgbestellingen van een retailer. De commissie voor de eerste bestelling bevat een fee dat de kosten voor Orderchamp dekt om retailers voor het merk te werven. En er zijn verder geen kosten om deel te nemen.

Orderchamp-kantoor in Berlijn en Brugmans' ‘grootste fout’

Met het openen van een kantoor in Berlijn kon er in september dan eindelijk een vinkje worden gezet achter het bovenste item op Brugmans’ to-do list. Achteraf bezien had hij dit al veel eerder willen doen omdat de Duitsers gek blijken te zijn op het kwalitatief goede aanbod van Nederlandse merken. ,,Vanaf de eerste dag dat wij op de markt kwamen, is de conversie van Duitse retailers het hoogst. Dat betekent dat we daar efficiënter zouden kunnen investeren."

,,Natuurlijk, we hebben het over een groter land dan Nederland", vervolgt hij. ,,Maar daardoor is het ook moeilijker om de lokale handelaar te bereiken. We zien dat daar een goede markt is en dus moeten zij lokaal bediend worden. We hadden daar bij onze start al een kantoor moeten openen. Het is de grootste fout die ik kon maken. Ik ben in Duitsland geboren, kom er nog altijd vaak en spreek de taal vloeiend. Die markt voelt daardoor heel natuurlijk aan en dus willen we ‘m claimen.”

"We hebben ambities tot de maan, willen de allerbeste worden, maar we halen geen geld op alleen maar voor de ‘waarderingen’. Dat is niet sustainable"

,,Op Ibiza hebben we een aantal weken geleden overigens ook een kantoor geopend. Het voelt een beetje alsof we daar een geheim hebben ontdekt omdat je er snel mensen kunt aannemen. Iets dat niet vanzelfsprekend is in deze tijd, maar in ons geval wel hard nodig (Orderchamp heeft momenteel veertig vacatures openstaan, red.). Je kunt ook in Barcelona of Lissabon gaan zitten, maar daar zitten al zoveel tech-startups. Op Ibiza zijn er genoeg slimme mensen die voor ons kunnen werken en ook nog eens verschillende talen spreken. Het is perfect voor bijvoorbeeld onze customer support, een onderdeel waar we veel geld in investeren. De volgende stap als het gaat om nieuwe landen? We zijn al een tijdje aan het testen in Scandinavië, maar ook Oostenrijk, Zwitserland en andere landen richting het oosten zijn interessant.”

Onderscheid maken met investeringsstrategie, curatie en techniek

Dat Orderchamp het leven van zowel retailers als merken een stuk aangenamer maakt, staat als een paal boven water. Toch is het Amsterdamse bedrijf niet de enige speler in deze gigantische markt. Fijn voor de ondernemers die er in actief zijn, maar hoe onderscheid Orderchamp zich van bijvoorbeeld het Franse Ankorstore, dat ook nog maar twee jaar bestaat en eerder dit jaar nog 100 miljoen dollar kon bijschrijven na een Series-B investeringsronde?

Orderchamp-ceo neemt voorbeeld aan Jitse Groen (Takeaway)

Brugmans gaat er eens goed voor zitten en komt vervolgens met drie pijlers: investeringsstrategie, curatie en technologie. ,,Het gaat hier over de allergrootste markt die je maar kunt bedienen. Wij hebben bedacht dat we bepaalde markten veilig moet stellen en dat is precies de reden waarom we niet lukraak met hagel op allerlei landen schieten. Eerst Nederland, dan Duitsland en van daaruit weer verder. Jitse Groen heeft met zijn Takeaway-strategie wel bewezen dat dit de manier is. Daarnaast hebben wij hier een heel team zitten dat alle merken die zich bij ons willen aansluiten, eerst cureert. Dat zorgt ervoor dat wij meer kwalitatieve merken hebben dan de concurrent. We willen geen rommelmarkt zijn.”

Joost Brugmans wil kleine retailers met Orderchamp helpen aan unieke assortimenten. Foto: Eva Plevier

Lees ook: 720 miljoen euro aan nieuw kapitaal: investeerders in rij voor startups

Er is dan nog één pijler die overblijft. Brugmans verzekert dat de techniek achter Orderchamp niet te vergelijken is met die van zijn grootste concurrent. ,,Inderdaad, die heeft veel investeringsgeld opgehaald, is hard gegroeid en geeft veel weg aan zijn klanten. Maar ik geloof niet dat dit de oplossing is. Retailers kiezen voor kwaliteit en gebruikersgemak. Wij hebben integraties gebouwd voor de systemen waar retailers mee werken waardoor zij nog makkelijker kunnen inkopen. Het zegt genoeg dat wij een Net Promotor Score (NPS) van 60 hebben. Dat is een topscore op het gebied van klanttevredenheid.”

Nieuwe investeringsrondes in het verschiet voor Orderchamp

,,Ik zal niet ontkennen dat er voor Orderchamp investeringsrondes in het verschiet liggen”, besluit Brugmans. ,,Maar op dit moment hebben we nog genoeg funding en een goede relatie met de bestaande investeerders. We hebben ambities tot de maan, willen de allerbeste worden, maar we halen geen geld op alleen maar voor de ‘waarderingen’. Het enige wat er met al dat overtollige geld bij andere bedrijven gebeurt, is dat het verbrand wordt. Dat is niet sustainable en dus niet oké.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws