Nieuws E-commerce

OutdoorXL een van de grootste dankzij clicks en bricks

De concurrentie is groot, maar dat weerhield de broers Voogd er niet van om onder de rook van Ikea in Barendrecht een eigen kampeer-, sport- en skiwinkel te beginnen.

Eduard Voorn | Foto: Jan Kok 30 maart 2017

Jan Kok201702135831

Nu, twaalf jaar later, behoort OutdoorXL tot de top van het outdoorsegment in Nederland. Doorzetten en geloven in het concept is het motto, samen met 50 medewerkers. Onlangs werd de uitbouw in de zaak feestelijk in gebruik genomen.

Fors investeren

Kees (44) was advocaat en Mark (42) had een goedbetaalde baan bij het offshoreconcern Boskalis. Toch besloten de twee in 2005 het avontuur aan te gaan. Tijdens een klimtocht door de Himalaya vroeg Kees aan zijn broer: "Doe je mee?" Vanaf de berg diende hij per e-mail zijn ontslag in.

"We besloten een outdoorwinkel te beginnen die op het vlak van onder meer kamperen, ski's en outdoor alles zou kunnen bieden wat je op vakantie nodig hebt."

Door vast te houden aan zowel het grote magazijn als de winkel én de afgelopen jaren fors te investeren in een webwinkel behoort OutdoorXL nu tot een van de grootste outdoorbedrijven van Nederland. "Nederlanders zijn echte kampeerders", aldus Kees.

"Onze website wordt elke week beter, maar voor een aankoop van een tent van boven de 1.000 euro of voor een goede rugzak willen klanten producten kunnen zien, voelen en ruiken. Daarom moeten alle artikelen die online staan, ook in de winkel te vinden zijn. Waar ze bovendien geholpen kunnen worden door vakmensen."

Social media

De internetomzet is momenteel goed voor 20 procent en zal naar alle waarschijnlijkheid nog groeien. De volgende stap voor OutdoorXL is om internet- en social mediakennis binnen te halen. "Nu bestaat onze onlineafdeling nog uit drie mensen, maar die zal gaan groeien. We hebben een goede website nodig, maar moeten daarnaast ook zichtbaar zijn via andere onlinekanalen, zoals Facebook, Instagram en Pinterest."

"Via Facebook startten we begin dit jaar met de OutdoorXL Winter Experience in Oostenrijk. Wij zorgden voor ski's van alle grote merken die klanten drie dagen konden uitproberen. Het was een succes en we gaan er volgend jaar zeker mee door."

De keerzijde van groei is echter wel dat het kapitaalbeslag verder zal toenemen. Voor de broers betekent dat strakke sturing op de financiën. "Het hele assortiment is bij de producent aangekocht en elk seizoen beginnen we met veel nieuwe artikelen. En we zitten ook weleens mis. Dan kopen we te enthousiast in of zet een bepaalde trend niet door. Gelukkig hebben we inmiddels een aardig idee van wat de consument wil en is er aan het eind van elk seizoen weer voldoende ruimte voor een volgende collectie."

De website wordt elke week beter, maar voor een aankoop van een tent van boven de 1.000 euro willen klanten producten kunnen zien, voelen en ruiken

Mark Voogd