Blog E-commerce

Sam Bursens: 'Koudwatervrees online ondernemen kan echt niet meer'

,,Tijdens deze harde lockdown is online zichtbaarheid belangrijker dan ooit,'' zo schrijft Sam Bursens van webshopsoftwarebedrijf Lightspeed in deze gastblog. De Manager Business Development neemt drempels weg voor iedereen met koudwatervrees en geeft concrete tips bij de inrichting van je webshop en het verbeteren van de online klantbeleving.

Sam Bursens (Lightspeed) 14 maart 2021

Online ondernemen webshop retail ecommerce tips lightspeed koudwatervrees

Sam Bursens: ,,Er zijn al diverse onderzoeken geweest waaruit blijkt dat er door online toe te voegen, flinke groei is ontstaan. Hierin speelt onder andere data een grote rol.'' Foto: Shutterstock

Van een ‘intelligente lockdown’ naar een ‘harde lockdown’ met gesloten winkels. Deze nieuwe situatie benadrukt dat je meer moet doen dan alleen het onderhouden van je fysieke onderneming als je succes wil hebben. Daarentegen verwacht de consument meer dan alleen een traditionele ervaring; ze wil zowel online als offline volledig bediend worden. In de praktijk betekent dit dat ze je bedrijfsnaam opzoeken via Google, Instagram of Facebook. Is dit niet mogelijk? Dan gaan ze zonder schaamte door naar de volgende ondernemer die wel deze ervaring biedt.

Een webshop of Instagram: wat levert het op?

Pre-corona maakten veel ondernemers al de switch naar online of voegden ze een webshop of Instagramaccount toe aan hun fysieke winkelactiviteiten. Deze ondernemers zagen toen al het voordeel van de mogelijkheid om op verschillende manieren met hun klanten te communiceren en online zichtbaar te zijn. Toch zijn er nog ondernemers die er bewust voor kiezen deze stap niet te maken. Mogelijk omdat het op het eerste oog een hele investering lijkt. In dit artikel neem ik je graag mee in de voordelen van online ondernemen en wat het je onder de streep uiteindelijk oplevert.

''Consumenten zoeken je bedrijfsnaam op via Google, Instagram of Facebook. Is dit niet mogelijk? Dan gaan ze zonder schaamte door''

Tijdens deze harde lockdown is online zichtbaarheid belangrijker dan ooit en een webshop is dan ook een ideale aanvulling op je fysieke winkel. Je bent niet langer beperkt tot één enkele fysieke locatie of één enkel verkoopkanaal en je krijgt de mogelijkheid om nieuwe en bestaande klanten te ontmoeten, ongeacht waar zij zich bevinden: in jouw winkel of online. In deze tijden is het extra belangrijk om innovatief te zijn en niet te kiezen voor de veilige weg. Kiezen voor de veilige weg kan betekenen dat je als ondernemer je eigen doodvonnis tekent.

De drempels van het online ondernemen

Voor veel ondernemers werpt online ondernemen drie drempels op: het investeren van geld, tijd en effort. Maar juist door online beter zichtbaar en vindbaar te zijn, kunnen ondernemers hun naamsbekendheid, klandizie en omzet vergroten, waardoor zij deze investeringen terug kunnen verdienen. Om deze voordelen te ervaren moet over die drempels heen gestapt worden.

Het is altijd moeilijk om aan iets nieuws te beginnen, maar gelukkig hebben al meerdere ondernemers het digitale pad bewandeld en is het daardoor voor jou als beginner makkelijker geworden. Zo zijn er al diverse onderzoeken geweest waaruit blijkt dat door online toe te voegen, flinke groei is ontstaan. Hierin speelt onder andere data een grote rol. Data geeft ons inzicht in het koopgedrag en de voorkeuren van de klant. Door het juiste gebruik van data kunnen kleinere handelaars tegenwoordig zelfs concurreren met de grotere spelers.

De beste webshopsoftware voor een beginner

Daarnaast worden de online platformen steeds toegankelijker, goedkoper en zijn sommige zelfs gratis. Voor een schappelijke prijs kan je een goed functionerende webshop opzetten. Als beginner raad ik je aan om te kiezen voor een SaaS-webshop. Het voordeel van een SaaS-software is dat alle technische aspecten door de leverancier geregeld worden, waardoor jij je volledig kan focussen op de klant. Nu de online wereld steeds meer dummie-proof wordt, zou het zonde zijn deze kans niet te grijpen.

Lees ook: Het Brabantse Sendcloud: Europa's nummer 1 verzendplatform

Eén van de voordelen waar je als online ondernemer van profiteert, is dat je voldoet aan de verwachtingen van de klant. Zij verwachten steeds vaker dat ze op ieder moment vragen kunnen stellen aan bijvoorbeeld een klantenservice (zowel online als offline), maar ook details van je aanbod kunnen bekijken of producten kunnen kopen. Online ondernemen biedt de mogelijkheid om overal en op elk moment met je klanten te communiceren. En dit is precies wat online ondernemers onderscheidt van traditionele ondernemers.

'Besteed 10 tot 15 procent van marketingbudget aan online'

Geld is één van de voornaamste drempels. Tijdens deze crisis ligt de focus eerder op het besparen van kosten, maar er valt ook omzet te redden. Alleen al door 10 tot 15 procent van het marketingbudget te investeren in online, bijvoorbeeld in Google Adwords, krijg je een flinke boost qua online zichtbaarheid. Daarnaast is het belangrijk om de verschillende gratis platformen te omarmen, denk aan Facebook, Instagram of zelfs TikTok. Wist je dat 15 procent van de shoppers in Nederland al aankopen via social media doet en dat 37 procent zich graag op deze platformen laat inspireren? Je hoeft uiteraard niet op ieder kanaal actief te zijn om jouw doelgroep te bereiken. Belangrijk is om actief te zijn op de kanalen die jouw doelgroep gebruikt.

Wanneer ondernemers de knoop hebben doorgehakt om ook het online verkoopkanaal op te tuigen is dit een veelgestelde vraag: hoe is het mogelijk een klantbeleving, identiek aan een fysieke winkel, online te creëren? Mijn eerste tip: luister goed naar je klant. Door te achterhalen waar jouw doelgroep behoefte aan heeft, kan je hier als ondernemer op verschillende manieren op inspelen. Stel ze simpelweg de vraag via welke kanalen ze graag winkelen.

Personaliseer de online ervaring

De volgende stap is het personaliseren van de ervaring. Een klantbeleving wordt pas onvergetelijk zodra klanten het gevoel hebben dat ze zich verbonden voelen met één merk of winkel. Daarnaast kun je continu met ze in contact komen door een beloning toe te voegen, zoals korting geven of bezorgkosten (tijdelijk) afschaffen. Wees creatief. Een positieve ervaring is grotendeels bepalend voor een eventueel vervolgbezoek en als ondernemer is je voornaamste doel natuurlijk om te bouwen aan een vertrouwensband met zowel je online als je offline bezoekers. Daarnaast zijn zaken als een logische websitestructuur, duidelijke categorieën en een vriendelijk ogend design belangrijke factoren in de totaalervaring van de klant.

Lees ook: Dit kun je leren van het marketingsucces van Coolblue, volgens expert Paul Moers

Van fysieke retail naar omnichannel

Omnichannel-ondernemen is de volgende stap om de toekomst van je onderneming veilig te stellen. Uit een onderzoek onder 46.000 consumenten, uitgevoerd door Harvard Business Review, blijkt dat klanten zelfs meer uitgeven bij omnichannel-retailers dan bij traditionele retailers. Omnichannel-ondernemen tilt je onderneming naar een nog hoger niveau door fysieke en digitale handel met elkaar te verbinden en zo de ervaring van elk kanaal gelijk te trekken.

We kunnen niet wachten tot we terug mogen naar ‘het oude normaal’, maar tot die tijd is het belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten. Ga vooral op zoek naar wat voor jou als ondernemer online werkt. Of je nu klein begint of gelijk groots uitpakt, iedere stap is er één.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws