Aangeboden door bol.com

Branded Content E-commerce

Waarom verkooppartners met bol.com in zee gaan

Auteur Steven van Belleghem, expert op het gebied van customer experience, gelooft in de kracht van platforms. Hij vindt het logisch dat bedrijven met ze in zee gaan. ,,Het is niet makkelijk om zelf op grote schaal een webwinkel op te zetten."

Pascal Lemaire 11 oktober 2021

Platforms bol com gemak bereik verkooppartners

Het grote voordeel van platforms is dat verkoopbedrijven mee kunnen surfen op het grote bereik. Foto: Shutterstock

E-commerce: de trends van de koplopers

Gevraagd naar de belangrijkste trends op het gebied van e-commerce, hoeft Steven van Belleghem, auteur van onder meer The offer you can’t refuse, niet lang te denken. ,,Ik zie nog steeds een grote verschuiving in de transitie van offline winkelen naar online. Waar fysieke winkels een ouderwetse liefde voor producten uitstralen, bootsen de grote e-commerce bedrijven die ervaring moeiteloos na. Het is nu een soort totaalervaring."

,,China is koploper als het gaat om online winkelen en bezorging", vervolgt hij. ,,In Azië is de platformeconomie een stuk groter dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Europa." Van Belleghem stelt dat door de hang naar personalisatie platforms niet meer weg te denken zijn. ,,Ze vergroten het online aanbod, waardoor het makkelijker is om de consument een totaalpakket aan te bieden. In China is Alibaba de absolute koploper, Amazon is de belangrijkste macht in de VS. Nederland en België hebben met bol.com overigens een voorbeeldfunctie in Europa. Het is de local hero die het een overstekende gigant als Amazon moeilijk maakt."

Tekst gaat verder onder de foto.

Steven van Belleghem: ,,Zorg dat je tóch een eigen identiteit uitstraalt. Doordat je niet hoeft te investeren in de webshop, komt er ruimte vrij om te investeren in het verhaal van je eigen bedrijf."

Nederland versus Europa

Van Belleghem doet al twintig jaar onderzoek naar consumentengedrag en ziet dat Nederland van de Europese landen voorop loopt op het gebied van e-commerce. ,,Dat komt omdat er onder de Nederlandse bevolking een grotere bereidheid is om dingen uit te proberen. Er is minder angst om zich online te begeven, zowel bij ondernemers als consumenten. Bol.com is daar als langdurig merk een uitvloeisel van." De kracht van het merk? ,,De standaardlevering van bol.com is snel, het bedrijf maakt een betrouwbare indruk en ze hebben een uitstekende positie in de markt verworven. Op zowel digitaal gebruikersgemak als het aanbieden van goede producten en service tegen een goede prijs scoort bol.com buitengewoon hoog."

Duurzaamheid wordt prioriteit

Grote bedrijven proberen het gebruikersgemak voor de consument altijd beter te maken, maar de expert ziet ook een andere verschuiving. ,,Bedrijven slagen er soms in om tien minuten na de bestelling het fruit te bezorgen. Naast deze "fast" e-commerce trend is er ook een "slow" trend: veel consumenten verkiezen nu vaak duurzaamheid boven snelheid en willen de verschillende pakketjes bijvoorbeeld op één moment laten bezorgen. Dan maar iets later, maar het is wel beter voor het milieu, is dan de gedachte." Hij verwacht dat een platform als bol.com daar nog stappen in gaat zetten, in de hoeveelheid waarde die het bedrijf toevoegt aan de maatschappij. ,,Het gaat om het verschil maken op breed maatschappelijk vlak. Dat gaat ook nog wel een stapje verder dan alleen duurzaamheid."

"Als grote platforms het beter kunnen en een miljoenenbereik hebben, waarom zou je dan niet meesurfen op die golf? Het heeft logistieke voordelen, het is goed voor je merk en voor je bereik"

Platforms voor bedrijven

Het grote voordeel van platforms is dat verkoopbedrijven mee kunnen surfen op het grote bereik, stelt hij. ,,Het is niet makkelijk om zelf op grote schaal een webwinkel op te zetten. We bevinden ons in een tijdperk waarin je veel kunt uitbesteden, niet meer alles op eigen kracht hoeft te doen. Als grote platforms het beter kunnen en een miljoenenbereik hebben, waarom zou je dan niet meesurfen op die golf? Ik vind het slim om zo’n partnerschap aan te gaan. Het heeft logistieke voordelen, het is goed voor je merk en voor je bereik."

Data delen met platforms als bol.com

Voor platforms is dat één van de grondstoffen die nodig zijn om succesvol te worden. Hoe meer data je hebt, hoe beter je kunt analyseren en personaliseren, zegt Van Belleghem. ,,Denk aan de inzet van kunstmatige intelligentie, waar je zoveel mogelijk data voor nodig hebt."

Voor kleinere bedrijven kan het lastig zijn om data te delen met platforms, omdat de grotere partijen daarmee "slimmer" worden, ziet ook Van Belleghem. Dit hoeft geen probleem te zijn als platforms hun partners meenemen in het verzamelen van deze data. ,,Ze moeten hun inzichten delen, over klant- en productgroepen: 'Kijk, deze data krijgen we binnen, dit doen wij ermee en dit doen wij er niet mee'. Dat heeft wat mij betreft topprioriteit, ook omdat ze anders overheden op hun nek krijgen. En terecht."

Volgens de auteur zijn de grote platforms slim genoeg om een win-winsituatie te creëren. ,,Als zij producten en data kunnen gebruiken om zelf groter te worden én partners te helpen door meer omzet te genereren, dan is het een feest voor iedereen. Laten we niet vergeten dat veel mkb-ondernemers heel goed varen bij de samenwerking met bijvoorbeeld bol.com." Zijn belangrijkste tip voor platformondernemers? ,,Zorg dat je tóch een eigen identiteit uitstraalt. Doordat je niet hoeft te investeren in de webshop, komt er ruimte vrij om te investeren in het verhaal van je eigen bedrijf. Daar ligt de toekomst: met creatieve verhalen vertellen waar je voor staat als merk, gevatte content bieden op social media, achter de schermen laten zien wat er gebeurt. Het is belangrijk om zo je uniciteit te bewaken."

Ben jij een pro in e-commerce en wil je méér in-depth kennis? Bezoek het Partnerplatform van bol.com voor trends, expertvisies en platformondernemen in de praktijk.

Steven van Belleghem (39)

Expert customer experience en auteur