Kennis E-commerce

Webshop starten en de belasting: hoe werkt dat?

Een webshop starten en de belasting: hoe werkt dat precies? Zodra je een webshop gaat beginnen hoef je dat niet zelf door te geven aan de Belastingdienst. Dat gebeurt automatisch, zodra jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Van onze redactie 8 juni 2022

Belasting dienst webshop starten

Bron: Shutterstock

Tip: twijfel je of jij je moet inschrijven? Als je een webshop begint waarmee je geld verdient (in ieder geval om de kosten te dekken) en regelmatig producten verkoopt heb je een bedrijf. Dat moet je inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

Wij leggen je uit hoe het zit met een webshop beginnen en de belasting. Jouw eigen webshop gaat als het goed is omzet opleveren. Daarover draag je belasting af. En blijft er onderaan de streep winst over? Dan betaal je ook daar belasting over.

Welke belastingen betaal je?

De online webshop en de belasting werken eigenlijk heel eenvoudig. Je betaalt de volgende belastingen:

  • Omzetbelasting (btw)
    Als je een webshop gaat beginnen bekijk je bij de Belastingdienst welk btw-tarief je in rekening moet brengen. Voor alle producten is dat in principe het hoge tarief, dus 21%. Een paar uitzonderingscategorieën vallen in het lage tarief. In dat geval bereken je 9% btw.
    Je berekent btw over de producten die je verkoopt, dus de omzet die je maakt. De btw houd je apart, omdat je die per kwartaal zal afdragen aan de Belastingdienst.

  • Inkomstenbelasting
    Je betaalt inkomstenbelasting over het inkomen dat je in een jaar tijd verdient. Dus maak je winst met jouw onderneming of webshop? Je betaalt inkomsten op basis van de winst uit onderneming, of op basis van inkomsten uit overige werkzaamheden. In de beide gevallen betaal je belasting over het bedrag dat er onderaan de streep overblijft.

  • OF: vennootschapsbelasting
    Heb je een BV in plaats van een eenmanszaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan betaal je vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting.

Webshop en de KOR: kleineondernemersregeling

Wil je een webshop starten en geen belasting betalen over de omzet? Als kleine ondernemer kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een regeling voor iedere ondernemer die jaarlijks minder dan 20.000 euro omzet draait.

Je hoeft dan geen btw af te dragen, omdat je die aan de andere kant ook niet mag berekenen. Uiteraard hoef je ook geen btw-aangifte te doen. Lees bij de Belastingdienst verder over de precieze voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Webshop starten en de belasting

Dus wil je een webshop starten en het met de belasting goed regelen? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Je hoeft jouw webwinkel niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Dat doet de Kamer van Koophandel voor je zodra jij jouw bedrijf inschrijft.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws