Nieuws E-commerce
Webshops informeren onvoldoende over duurzame shop- en verzendopties
Duurzamer proberen te leven, we kunnen er anno 2021 niet meer omheen. En hoewel we de consument daar met onze webshops zoveel als mogelijk bij moeten helpen, zegt meer dan de helft van de Nederlanders aan onvoldoende informatie te ontvangen over de negatieve impact die online bestellingen op het milieu hebben. Conclusie: webshops informeren onvoldoende over duurzame shop- en verzendopties.

Voor retailers zijn er wel degelijk opties om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van logistiek. Foto: Shutterstock
Vorige maand werd er tijdens de klimaattop in Glasgow nog flink onderhandeld om een duurzamere toekomst te realiseren. Toch valt er ook op de korte termijn al winst te behalen wanneer consumenten zich bewuster worden van hun ecologische voetafdruk. Ook tijdens het online winkelen dat door de huidige lockdown nóg populairder lijkt te worden.
Consument vindt het lastig om online bewust te winkelen
Voor de consument blijkt het echter lastig om bewuster te winkelen als hij of zij geen inzicht heeft in de impact die online bestellen op het milieu heeft. Zo zegt meer dan de helft van de Nederlanders (57 procent) niet genoeg geïnformeerd te worden door webshops over het effect van hun aankoop, slechts 13 procent vindt dat dit wel voldoende gebeurt en 30 procent staat hier neutraal in. Dat blijkt uit een onderzoek van Manhattan Associates (leverancier van supplychain- en omnichanneloplossingen) onder duizend Nederlanders.
Ondanks dat het merendeel van de consumenten vindt dat zij niet goed worden geïnformeerd, is meer dan een kwart (29 procent) zich wel bewust van de negatieve impact van online bestellingen. Toch is dit voor hen geen reden om minder online te kopen.
Retailer kan positieve bijdrage leveren aan verduurzaming van logistiek
,,Er is binnen de retail veel focus op de klantervaring en hierbij spelen leveringssnelheid en inzicht in bezorgtijd een grote rol", vertelt Pieter Van den Broecke van Manhattan Associates. ,,Maar er wordt nog maar weinig inzicht gegeven in de meest duurzame leveringsoptie. Dat is een gemiste kans, zeker in de huidige tijd. Met de juiste informatie kunnen consumenten een betere afweging maken tussen de verschillende opties. Als retailer lever je hiermee een positieve bijdrage aan de verduurzaming van logistiek en bied je de bewuste consument bovendien een service die aansluit bij zijn of haar behoeften. Daarnaast geeft het webwinkeleigenaren meer flexibiliteit met voorraden en leveringen.”
Lees ook: Zo helpt Trunkrs webshops aan een perfecte klantbeleving
Bied consument de optie om zijn bestelling na een uur nog te kunnen wijzigen
Een voorbeeld van een stap die volgens Van den Broecke in het bestelproces efficiënter kan worden ingericht, is de mogelijkheid om een bestelling te kunnen wijzigen na bijvoorbeeld 30-60 minuten. ,,Dit kan bij de meeste webshops niet. Nadat consumenten de transactie hebben voltooid, hebben ze gewoonweg geen kans meer om de bestelling te wijzigen, te annuleren of aan te vullen. Mocht dit allemaal wel tot de mogelijkheden behoren, dan is het risico op retourzendingen ook meteen gereduceerd. Ons doel is om onze consumenten de opties te bieden om het fulfilmentproces te beïnvloeden, in de hoop dat ze uiteindelijk beter geïnformeerde en 'groenere' keuzes zullen maken op de lange termijn. Die technologie is voorhanden.”
Thuisbezorging van decemberaankopen is de meest populaire optie
Het thuisbezorgen van online decemberaankopen is de meest populaire optie onder Nederlanders, twee derde (66 procent) vindt dit het fijnst. Veertien procent haalt het pakket het liefst op bij een pakketpunt en de kleinste groep (11 procent) laat cadeaus in de winkel bezorgen.