Nieuws Actueel
'Echte Limburgse vlaai komt niet uit de diepvries'

Als het aan de provincie Limburg ligt, krijgt de Limburgse vlaai een beschermde Europese status. Toch stuit het proces op flink wat weerstand, meldt De Limburger.
Nu mag iedereen zijn vlaai een Limburgse vlaai noemen. Dat is een doorn in het oog van de provincie en veel ambachtelijke bakkers. "Een echte Limburgse vlaai is geen diepgevroren schijf van acht dagen oud en ook geen product dat dagen in de koeling ligt", vindt bakker Paul Hagedoren uit Hoensbroek. Krijgt de Limburgse vlaai een beschermde Europese status, dan kunnen er specifieke voorschriften gesteld worden aan de ingrediënten en het productieproces van het streekproduct.
NaamsbekendheidDe provincie Limburg is al een jaar bezig met het verkrijgen van het EU-keurmerk voor de vlaai, maar krijgt daarbij veel weerstand. Deze komt niet alleen uit de hoek van de groothandels, die geen baat hebben bij strenge voorschriften, maar ook uit de ambachtelijke bakkerswereld. Sommige bakkers vrezen dat een beschermde status de prijs van de vlaaien flink op zal voeren. Ook is er onduidelijkheid over wat het Europese keurmerk in de praktijk zal inhouden.
Voorstanders, zoals Patrick van der Broeck (CDA), wijzen juist op de kwaliteitsgarantie en naamsbekendheid die de beschermde status Limburg kan opleveren.
KruisbessenvlaaiVoorlopig lijken de tegenstanders hun zin te krijgen: het ministerie van Economische Zaken heeft geadviseerd om geen aanvraag voor het EU-keurmerk in te dienen voor de benaming Limburgse vlaai. De provincie onderzoekt momenteel of een aanvraag voor een andere benaming - Limburgse fruitvlaai of Limburgse kruisbessenvlaai - meer kans van slagen heeft.