Nieuws Actueel

Een miljoen voor start-up Camarilla

Het Parool volgt beginnende bedrijven met grote ambities. Deze week: Camarilla, een sociaal netwerk voor maximaal vijftien vrienden.

Richard Mooyman | Foto: Mark van der Zouw 11 april 2016

Camarilo

Een sociaal netwerk zonder volgers, likes en hartjes. De Amsterdamse start-up Camarilla is er trots op 's wereld kleinste sociale netwerk te zijn. Via de gratis app kunnen gebruikers hun meest persoonlijke foto's en filmpjes plaatsen voor maximaal vijftien intieme vrienden en familieleden.

"De reacties zijn een-op-een, dus alleen voor jou bedoeld," zegt medeoprichter Constance Scholten (29). "Op Facebook weet je dat anderen meekijken, gebruikers delen steeds minder persoonlijke zaken. Via Camarilla vraagt mijn moeder of ik de verjaardag van mijn opa niet vergeet, terwijl een vriend in detail over zijn date vertelt."

Minder contacten, in plaats van meer. Geen vage Facebookkennissen, maar echte vrienden. Dat was het uitgangspunt toen Scholten met Chris Zadeh (van vermogensbeheerder Ohpen) en Olaf de Bruijn (van verzekeraar Brand New Day) begon met Camarilla. Startkapitaal kwam van Alex Mulder, oprichter van uitzendorganisatie USG People. Een verdienmodel is er nog niet; volgens Scholten heeft het weinig zin dat krampachtig te bedenken. "Eerst komen de gebruikers. De focus ligt momenteel op het product zelf, dat proberen we zo goed en simpel mogelijk te maken." Advertenties sluit ze in de toekomst niet uit. "Maar dat is nu niet aan de orde."

Het investeringsbedrag wil ze niet noemen, maar het gaat om meer dan een miljoen dollar. Durfinvesteerders hebben zich volgens Scholten ook gemeld, maar hun geld is nu niet nodig. Aan betaalde marketing doet Camarilla niet. "We geloven meer in mond-tot-mondreclame." Scholten pendelt op en neer tussen Amsterdam en New York, waar het bedrijf een tweede vestiging heeft. Ontwerp en it worden gedaan in Amsterdam. "In New York en San Francisco zijn goede mensen onbetaalbaar, ze worden voor je neus weggekaapt."

In november 2015 ging in Nederland de testversie live. "Nederland is een perfect testland, dat vooroploopt bij allerlei ontwikkelingen." Na één dag telde Camarilla gebruikers in 34 landen, nu zijn dat 91 landen. De app kreeg een droomstart die samenviel met mediaberichten dat contact met massa's 'vrienden' op sociale media niet gelukkig maakt. "Camarilla spreekt die gelukshormonen wel aan."

Veel gebruikers hechten groot belang aan echt contact en intimiteit, denkt Scholten. Ook behoefte aan privacy kan een rol spelen, dat geldt volgens haar bijvoorbeeld voor mensen die bekend zijn of hoge functies hebben. "Maar we weten weinig over onze gebruikers; we verzamelen over hen geen data." De app heeft dagelijks zo'n 10.000 actieve gebruikers. Dat aantal zal snel stijgen als eind april ook de Androidversie beschikbaar komt, verwacht ze.

Bedrijf: CamarillaWat: sociaal netwerk voor jouw vijftien echte vriendenOpgericht: februari 2015Wie: Constance Scholten (29, rechten en Europese studies, beide afgebroken)Ambitie: wereldwijd hét platform worden voor meest dierbarenVerdienmodel: nog niet van toepassingMedewerkers: 11