Nieuws Actueel
Een avondjurk van algen
Het T-shirt van de toekomst komt uit zee. Dat gelooft ontwerper Tjeerd Veenhoven. Zijn project om textielvezels te maken uit algen, won gisteren een prestigieuze prijs voor initiatieven die de zwaar vervuilende mode-industrie duurzamer kunnen maken.

Eigenlijk heeft de griep hem geveld, maar je krijgt niet elke dag een Global Change Award uit handen van de hoogzwangere Zweedse kroonprinses Victoria. Dus houdt Tjeerd Veenhoven zich in Stockholm op de been met aspirientjes. Glunderend neemt hij op het podium de complimenten - en een cheque van 150.000 euro - in ontvangst.
Algen zijn volgens de ontwerper een ideale grondstof voor kleding. "Ze groeien op zonlicht en CO2, in de zee, in meren. Uit algen kun je vezels halen die te bewerken zijn tot recyclebare textiel. Voor het milieu is dat een enorme winst."
De textielindustrie heeft een zware impact op het milieu. Synthetische stoffen als polyester worden gemaakt uit aardolie. Katoen is weliswaar een natuurlijk materiaal, maar door de enorme hoeveelheid water en bestrijdingsmiddelen die bij de productie worden gebruikt, zo mogelijk nog milieubelastender.
Groene lapjesVeenhoven wilde met algen aan de slag, bedacht hij een jaar geleden. Dus toog hij naar de Franse kust en verzamelde 'een paar vuilniszakken van dat groene, slijmerige spul'. Onder de microscoop analyseerde hij de vezels. Het voorlopige resultaat: een stel groene, jute-achtige lapjes. Hij heeft ze thuisgelaten. "Ik wil ze pas aan mensen uit de mode-industrie laten zien als de stof fijner is; meer zoals zijde. Hopelijk is het eind dit jaar zo ver." Het prijzengeld steekt hij in de verdere ontwikkeling. Daarbij krijgt hij een jaar lang hulp van coaches.
Eerder ontwierp Veenhoven biologisch afbreekbaar laminaat en slippers van 'palmleer', een stevig maar buigzaam materiaal uit palmbladeren. Dat producten kunnen worden hergebruikt, is voor hem niet alleen een kwestie van idealisme. Het maakt zijn creaties ook commercieel interessanter, verklaart de industrieel ontwerper. "Vroeger was het milieu iets met geitenwollensokken. Maar de generatie twintigers van nu leeft duurzaam op een veel fundamentelere manier. Dat zie je aan de opmars van biologisch eten. Kleding is de volgende stap in een sociaal bewuste levensstijl. Dat grote kledingketens als H&M er nu in investeren, bewijst dat er een verandering gaande is."
KansenAan algen worden al minstens 10 jaar duurzame kansen toegedicht, van biobrandstof tot veevoer. Tot nu toe is daar niet veel van terechtgekomen. Veenhoven laat zich niet afschrikken. "Het heeft eeuwen geduurd voor de mensheid erin slaagde om voedsel te verbouwen op land. Niet gek dat de productie van grondstoffen op zee ook tijd vergt."