Nieuws Actueel

Een betere wijk dankzij een maas in de wet

Vanuit een leegstaand schoolgebouw werkt de Lucas Community in Osdorp aan een betere buurt. Onder meer dankzij een maas in de wet.

Martine de Vente | Foto: Rink Hof 5 juli 2016

Lucas community 1065

Wie een uitkering heeft en een bedrijf wil starten, zit in een lastige positie, stelt Redouan Boussaid. Want alles wat iemand verdient, moet terug naar de uitkeringsinstantie. En wie een traject volgt bij de gemeente, zit een halfjaar vast aan allerlei cursussen die hun doel vaak voorbijschieten. Want moet iemand die een kleinschalig bedrijf opzet, weten hoe hij een uitgebreid marketingplan schrijft?

VerenigingRedouan en Hans Nooren van de Lucas Community hebben daar iets op gevonden: een oprichter van het bedrijf schrijft zich in als vereniging zonder notariële akte bij de Kamer van Koophandel en wordt vrijwilliger bij die vereniging tegen een vrijwilligersvergoeding. Voor deze constructie hebben ze toestemming van de gemeente.

De community heeft een contract gesloten om zo 25 zogenoemde 'makers' aan het werk te krijgen. Een van hen, een installateur van beveiligingscamera's, is op deze manier al aan de slag.

Redouan is bedrijfsadviseur en samen met gepensioneerd ambtenaar Hans vrijwilliger bij de Lucas Community, een coöperatie die opereert vanuit een voormalig schoolgebouw in Osdorp. Dat stond vier jaar geleden leeg. Buurtbewoners namen het in gebruik en Mostafa el Filali ging er aan de slag om ze te ondersteunen met het opzetten van bedrijven en initiatieven. Samen met Hans en Redouan helpt hij ondernemers op weg. Leden van de coöperatie betalen 50 tot 300 euro voor het gebruik van het gebouw, voor kantoren en een gezamenlijke ruimte voor evenementen.

WinstgevendEr is een solidariteitswinkel vanuit de community ontstaan, met een levendige ruilhandel in onder meer tweedehands wasmachines te koop zijn en een reparatieservice is voor telefoons en tablets. ,,Veel mensen uit de buurt zijn arm en hebben geen geld voor nieuwe apparaten,'' vertelt Hans. De winkel is een groot succes en winstgevend.

En dat alles zonder structurele subsidie. Dat heeft de voorkeur van Hans en Redouan, maar ze zien wel graag dat de overheid meewerkt, in plaats van dat ze op de regels zit. De toestemming voor de vrijwilligersconstructie is daar een goed voorbeeld van. Net als de inzet van het cateringbedrijf dat de dagelijkse boterhammen smeert voor ambtenaren van het stadsdeel. ,,We zijn blij dat ze inzien dat het beter is te werken met een partij uit de buurt."