Actueel

'Een biertje met verse hop, dat is geweldig'

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Hij vindt het allemaal wat overdreven. De consternatie in bierminnend Nederland over vermeende tekorten aan hop. Met name kleinschalige brouwerijen zouden ermee kampen. En de productie van speciaalbieren zou gevaar lopen.

"De prijzen zijn wel omhooggegaan", constateert brouwer Henk Overbosch van het Epe Bier Collectief met een brede grijns. "Er is door droogte in Duitsland en Amerika wel sprake van tegenvallende oogsten, maar het is overtrokken om over ingrijpende tekorten te spreken."

Vraag en aanbodHet is het aloude spanningsveld tussen vraag en aanbod. Door de opmars van kleine brouwerijen en vooral speciaalbiertjes - 'Die hebben meer hop nodig' - is er eenvoudigweg meer vraag naar deze plantaardige smaakmaker.

Lees verder onder de advertentie

Overbosch struint deze woensdagmorgen diep weggedoken in zijn jas over een hopveldje in Zuuk. Normaal gesproken zouden de eerste scheuten nu zo'n beetje boven de grond moeten komen, maar die vinden het wellicht ook nog een beetje te guur.

TeeltHet bescheiden veld in de buurtschap onder de rook van Epe is met 120 planten in september goed voor 80 kilo hop, verwacht Overbosch. Een deel daarvan gaat in brouwsels van het Epe Bier Collectief, zoals de veelbesproken Praotnat en Afschot. De rest gaat naar brouwerij De Molen bij Bodegraven. Bang voor een mislukte oogst door droogte is Overbosch niet, want in het veld ligt een degelijk irrigatiesysteem.

Tachtig kilo hop. Dat is leuk, maar zet niet echt zoden aan de dijk. Toch is uitbreiding van het veld in Zuuk geen optie zegt de brouwer: "Hopteelt in Nederland is niet rendabel te krijgen. Daarom wordt op zeer weinig plekken hop verbouwd. Voor zover bij ons bekend is dat vooral in Reijmerstok voor Gulpener, in Schijndel en dus in Epe."

Lees verder onder de advertentie

Minder brouwerijenDat was vroeger wel anders. Sterker: rond 1700 was Epe een van de belangrijkste hopgebieden van ons land, samen met Peize en Schijndel. De velden verdwenen, toen het aantal brouwerijen in de regio terugliep.

Het hopveld in Zuuk hoort bij het bedrijf Bierevents van Henk Wesselink, een van de andere leden van het biercollectief. Er zitten vier Amerikaanse hoprassen in de grond: cascade, centennial, chinook en willamette. Populaire soorten, vooral vanwege de geur. Wie dat wil ervaren, moet maar eens een Praotnat inschenken.

Wanneer Overbosch begint over geuren en smaken van hop, is hij niet te stoppen. Duidelijk is dat Nederland net als de Amerikanen aan de verse hop moet: "Dat is echt geweldig. Zóveel geur. En de smaak..!"

Lees verder onder de advertentie

HandwerkHet is moeilijk voor te stellen dat de wriemelende scheuten net onder het aardoppervlak in het najaar ranken van 5 meter hoog zijn. Bierevents gebruikt geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen en zo min mogelijk machines. Kiest voor 'slow-grow', ouderwets handwerk. Arbeidsintensief ook. De ranken moeten worden gedund en geleid om uiteindelijk boven aan de plant mooie hopbellen te krijgen. Daarom zijn ze van het Epe Bier Collectief niet bang voor diefstal, hoewel het veld pal langs een weggetje ligt. Overbosch: "Dieven zullen flink moeten klimmen om er bij te kunnen, haha."

Bij het afscheid drukt de brouwer fotograaf en verslaggever nog snel een flesje 'Oak Afschot' in de handen. Binnenkort in het winkelschap. De Mitra in Epe heeft 'm al. Maar dat is niet gek. Slijter Klaas Schreur is penningmeester van het biercollectief.