De stadsboerderij van Rotterdam opent in juli z'n eerste dependance met uitzicht op het vernieuwde Proveniersplein. ,,Op de plek waar nu nog de AH To Go zit,'' zegt de Rotterdamse ondernemer David-Jan van Gorkom. Overlopend van enthousiasme: ,,We hebben aan de achterkant van CS geen eigen akker. Wel worden voor de deur oude bomen geplant, als onderdeel van de herontwikkeling van de Provenierswijk. Ook komen buiten marktkramen waar we treinreizigers op een vrolijke manier confronteren met stadslandbouw.''
Uit je Eigen stad krijgt op CS dezelfde stoere uitstraling als aan de Fruithaven, bij de Marconitorens. De mede-eigenaar van de stadsboerderij: ,,Een beetje een plattelandsinrichting wordt het. Rauw, met betonnen tafels en hout, en met verschillende functies, waaronder een eetwinkel met het lekkerste van 010.''
Wie het moederbedrijf kent, weet dat Van Gorkom doelt op typische Maasstad-producten als de bieren van De Kaapse Brouwers, Zeemansboter ofwel pindakaas en honing van de stadsimker, maar ook sterke merken als Man met Bril (koffie) en Sajoer (verse sappen).
Volgens de horeca-ondernemer, bekend van onder meer restaurant Zalmhaven en Leipzig in het nieuwe Luxor, moet er een WAUW-effect optreden: ,,In Uit Je Eigen Stad op CS kun je wachten, afspreken, uitrusten en werken.''
Dat de viskweek van stadsboerderij Uit Je Eigen Stad onlangs financieel kopje onder is gegaan, is vergeten. Van Gorkom: ,,Onze groenteteelt, bedoeld voor het restaurant, gaat gewoon door, net als de eetwinkel, de boerenmarkten en het cursusaanbod, zoals de workshop 'Eten van je balkon'. Soms probeer je nieuwe dingen uit die niet lukken. Zo bleek de kweek van tilapia en meerval te duur te zijn en minder duurzaam dan gedacht. Maar wat de doorslag gaf: niemand zat op die vis te wachten.''
Concurrentie op Rotterdam CS van nieuwkomers als The Hen House en de gezonde fast food van Enoki zegt hij niet te vrezen: ,,We gaan richting 170.000 bezoekers per dag. Als er dan nóg niet genoeg is voor iedereen, dan weet ik het niet meer.''