'Veel mensen denken dat een edelsmid vooral bezig is met dure steentjes en mooie sieraden. Maar met die blingbling valt het wel mee, hoor. Een edelsmid maakt sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen. Een goudsmid maakt sieraden en juwelen en een zilversmid groot zilverwerk, zoals bestek en servies.Jaren werkte ik als communicatieadviseur op de Universiteit Twente, maar ik realiseerde me dat ik niks meer deed met mijn creatieve kant. Tekenen, schilderen, sieraden maken van kraaltjes, ik deed het vroeger allemaal. Een paar jaar geleden liep ik een juwelier binnen en daar zag ik iemand de mooiste dingen maken. Dat wilde ik ook. Ik begon met een workshop sieraden maken en volgde daarna een tweejarige beroepsopleiding in Zeist. Toen ik op de UT na een reorganisatie mijn draai niet meer kon vinden, besloot ik voor mezelf te beginnen.''
Werkbank
,,Zoals zoveel beginnende ondernemers begon ik kleinschalig. Een atelier aan huis met een werkbank en wat gereedschap. Dat liep al snel uit de hand, in positieve zin. Ik sloot me onlangs aan bij de nieuwe Goudsmidgalerie Nouverture. In de voormalige Schouwburg in het centrum van Enschede heb ik samen met vijf andere edelsmeden een werkplaats en beter, specialistisch gereedschap.
Vitrine
In een vitrine ter plekke laat ik mijn werk zien. Ik verzin graag niet-alledaagse combi's in materiaalgebruik. Zo heb ik een serie van kurksieraden gemaakt. Ook mijn edelsteentjes achter horlogeglaasjes zijn populair, die draag je als hangertje of ring. Verder werk ik aan Zilverlink, een armband die een groepje mensen voor één persoon binnen die groep laat maken. Denk bijvoorbeeld aan een zus die vijftig wordt. De andere zussen geven dan een armbandschakeltje met een persoonlijk symbool.
Klanten
Ik merk ook een andere trend in de galerie waar ik werk: oud goud dat nieuw leven ingeblazen wordt. Mensen komen bij me met oude sieraden die nog wat waard zijn, financieel en vooral vaak emotioneel, maar die ze zelf niet snel dragen. Zo maakte ik voor een dame een trouwring uit vier oude ringen van haar oma. Die smelt ik dan om. De loeihete vlam gaat erop, bij goud is die ruim 1.000 graden Celsius en bij zilver ongeveer 950 graden. In een malletje van gips giet ik het vloeibare goud.
Het is bijzonder om al die persoonlijke verhalen van mijn klanten te horen. De erfenis of familiesieraden krijgen een nieuwe betekenis en daar zijn mensen vaak blij mee. Dat is één van de mooie kanten van dit werk. Of ik nog toekomstdromen heb? Ik wil hier beginnen met workshops. Mensen die hier komen om een middagje sieraden te maken, dat lijkt me geweldig. Spijt van mijn stap heb ik nooit gehad. Het wordt alleen maar drukker en leuker. Blingbling of niet, ik ben gelukkig met mijn nieuwe baan."