Nieuws Actueel
'Een nieuwe winkel doet iets met mensen'
Vraag hem niet waar de boekhandel over 50 jaar staat. Maar de komende 10 à 15 jaar ziet Kees Schafrat positief. Zes vragen aan de eigenaar van boekhandel Broekhuis door De Twentsche Courant Tubantia. "Het boek is geen dinosaurus meer."

1. Broekhuis opent, na een verbouwing van vier weken, vandaag de deuren. Als je hier rondloopt, ben je dan trots?
"We hebben natuurlijk jarenlang getwijfeld of we hier zouden blijven of zouden verhuizen. En als je aan verhuizen denkt, ga je je schuurtje niet meer beitsen. Het was een beetje een benauwde, bedompte winkel. Ik kreeg er geen energie van. Dat gevoel is nu weg."
"Deze winkel kon je alleen met een grote klap veranderen. Dat is nu gebeurd. Een boekenwinkel in de belangrijkste stad van Twente mag best een beetje groots en meeslepend zijn. Het is leuk om van de boekhandel theater te maken. En als je het dna van een winkel verandert, doet dat ook iets met de mensen. Ik verwacht hier veel van. Ook bij de mensen die hier soms al 20, 25 jaar werken merk ik dat de nieuwe omgeving enthousiast maakt."
"Daar komt bij: we zitten op een prominente plek in de stad. Ik heb me laten vertellen dat hier wekelijks 90.000 mensen door de straat lopen. Ik hoop dat onze winkel een stimulans kan zijn voor dit deel van de stad."
2. Wat is het eerste boek dat je in de winkel hebt teruggelegd?
"De verzamelde liedjes en gedichten van Willem Wilmink natuurlijk. Ik wilde met iets puur Enschedees beginnen en ja, dan ligt Willem Wilmink heel erg voor de hand."
3. Past deze vernieuwde Broekhuis in een trend?
"Zeker. We willen een cultuurwarenhuis zijn waar je dingen kunt kopen die het leven mooier maken en dingen kunt beleven. Schrijversinterviews, lezingen, meet-and-greets. Je moet hier binnen kunnen lopen en lekker aan de leestafel kunnen zitten."
De tekst gaat onder de foto verder
De nieuwe toonbank van de verbouwde winkel (foto: Annina Romita)
4. Je wilt dit jaar voor het eerst uit de rode cijfers komen. Lukt dat, in een krimpmarkt?
"Toen ik vier jaar geleden eigenaar werd van Broekhuis hebben we een vijfjarenplan opgesteld. Als je een tweedehandsauto koopt, moet je ook eerst een paar keer naar de garage voordat je ermee op vakantie kunt. Het eerste jaar hadden we een verlies van 120.000 euro, het tweede 80.000, vorig jaar 60.000 en als het niet tegenzit gaan we dit jaar in de plus. Na deze verbouwing zullen we niet ineens 20 procent meer verkopen, maar dit jaar gaan we plussen. De omzet stijgt moeilijk, dus moet je het in de kostensfeer zoeken. Ons huurcontract liep af en we hebben een contract voor tien jaar getekend tegen een lagere huur. Verder kunnen we nu bijvoorbeeld milieuvriendelijker werken. Ook dat scheelt geld."
5. Hoe zie jij de toekomst van het fysieke boek?
"Je merkt een herwaardering van het boek. Ik geloof dat het e-boek voor een aantal doeleinden zal blijven, studie bijvoorbeeld. Maar ik verkoop er minder van dan een paar jaar geleden. Het all you can read-principe werkt niet. Je kunt misschien 10 boeken in de week lezen, maar zeker geen 100. Ik ken bijna niemand die van lezen houdt die niet liever een fysiek boek heeft. Een echt boek streelt meerdere zintuigen."
"Ik zie ook een kentering bij de jeugd. Jongeren leven in een digitale wereld, je merkt dat er een tegenbeweging gaande is op het gebied van lezen. Young adult en fantasy verkopen goed. Het boek is geen dinosaurus meer."
6. Hoe zie jij de toekomst van boekhandel Broekhuis?
"Het boek zal blijven, het antiquariaat zal blijven. Er blijft vraag naar mooie dingen die het leven verrijken. Maar een massaproduct is het niet. En een groeimarkt is het ook niet."
"We hebben nu alle typen boekhandels in Twente in handen. Enschede en Hengelo zijn groot, Oldenzaal is een Broekhuis-light en Almelo zit er tussenin."
"Ik zal niet zo heel snel in het gebied van een ander gaan zitten en oorlogsgeld om een ander uit te roken heb ik niet, maar als Boek & Buro Haaksbergen zou bellen of ik het wil overnemen, ligt het concept klaar. De groei in de boekenwereld bestaat eruit dat een ander ermee ophoudt."