Nieuws Actueel

Een op zeven chauffeurs rijdt straks in te oude taxi

Volgende de gemeente rijden er nu nog zo'n 770 oude taxi's rond in de stad en aangrenzende gemeenten die vanaf 2018 niet meer in de milieuzone mogen komen, dat schrijft het Parool.

Jasper Bol 4 maart 2016

Taximilieuzone

De milieuzone die de gemeente Amsterdam vanaf 2018 wil invoeren heeft gevolgen voor ruim één op de zeven taxichauffeurs. Zij mogen straks de milieuzone niet in met hun huidige auto, omdat die dan te oud is.

Op dit moment rijden er volgens een gemeentewoordvoerder nog 770 van die oude taxi's rond in de stad en aangrenzende gemeenten. Dit is ruim vijftien procent van het totaal van de 4948 geregistreerde taxi's in Amsterdam en omstreken.

De gemeente wil de milieuzone - een gebied binnen de Ring A10 ten zuiden van het IJ - vanaf 1 januari 2018 laten gelden voor taxi's die zijn gebouwd voor 1 september 2009. De maatregel moet worden gehandhaafd met camera's die nu al de kentekens van vrachtwagens controleren. Chauffeurs die toch de milieuzone binnenrijden met een oudere auto, kunnen een boete van rond de negentig euro verwachten.

Ton Hokken van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), die onder andere de belangen van taxichauffeurs behartigt, zegt verrast te zijn over het aantal oude taxi's. "Ik vermoed dat een deel van de taxi's voor 2018 nog wordt afgeschreven."

Tegelijkertijd denkt Hokken dat een grote groep taxichauffeurs niet voldoende op de hoogte is van het voornemen van de gemeente om de nieuwe regeling in te voeren. "Ze zouden het wel kunnen weten, maar ik denk dat in de praktijk veel van die taxichauffeurs negatief verrast zullen zijn."

Het verbod maakt deel uit van een pakket van maatregelen voor de milieuzone. Oude bestelbussen mogen vanaf volgend jaar al niet meer de milieuzone in. Een jaar later worden ook oude brommers, touringbussen en dus ook taxi's verbannen. De uitstoot van schadelijke stoffen moet zo worden verminderd.

Voor brom- en snorfietsen komt de grens te liggen op bouwjaar 2011. In een brief aan de raad heeft wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) bekendgemaakt dat minima een voorkeursbehandeling moeten krijgen. Voor eigenaren die het minder breed hebben, wordt de grens gelegd op bouwjaar 2009. De uitzondering wordt via de Stadspas gehandhaafd en geldt alleen voor de schonere viertaktscooters.